Direcția Silvică stă cu lemnele în pădure și nu le poate vinde din cauza pestei porcine africane. Directorul Direcției Silvice: Sunt presiuni mari

Direcția Silvică Botoșani nu poate valorifica materialul lemnos, din cauza măsurilor și interdicțiilor impuse de pesta porcină africană. Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani, a declarat că materialul lemnos trebuie valorificat în maxim două luni, iar cetățenii nu pot intra cu atelajele hipo pentru a cumpăra lemne.

Acesta a cerut, vineri, în Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor să se dea o derogare în acest sens, pentru că au început să apară nemulțumiri, implicit din partea proprietarilor de păduri private.

El a spus că la această dată există pe stoc 800 mc de lemn, care nu poate fi valorificat.

În urma apariței focarelor de pestă porcină africană s-au impus niște restricții pe domeniul forestier, în primul rând a atelajelor hipo. Sunt lemne de foc, acele crengi care snt mici, și scoaterea lor din fondul foresteri este posibilă doar cu atelajele hipo. La această dată avem stoc 800 mc, valoare estimată la 100.000 lei care se depreciază. Nu ne ajută nici vremea pentru că a plouat foarte mult, iar lemnul se degradează. Avem solicitări din patea populației sărce care dorește să achiziționeze.  Să facem o dezinfecție totală a materialului lemnos cât și a atelajului, pentru că accesul se face prin puncte clar stablite în fond forestier. Sunt presiuni mari și din partea proprietarilor de păduri care vor să vândă lemn”, a declarat directorul Direcției Silvice.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Minodora Vasiliu, a cerut direcției să prezinte un plan de securitate, pentru că pesta porcină africană să nu se extindă.

Avem o obligație profesională, civică și economică ca acest virus să nu apară. Să se prezinte un plan, să se asigure securitate, iar toți cei care intră în pădure să dea o declarație pe proprie răspundere că hainele pe care le folosesc în pădure nu le vor duce în exploatații”, a spus Minodora Vasiliu.

Reprezentanții DSVSA au spus că până acum s-a reușit stoparea virsului în gospodăriile populației și că ar fi păcat ca acesta să apară din nou. Ei au cerut implicit o listă cu cei care intră în pădure.

La această dată în județ există patru focare de pestă porcină africană la mistreți. Un focar este în pădurea Alba- Hudești.  al doilea focar la Ibănești iar al treilea în pădurea Cordăreni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *