Știai că mașina se poate adapta singură la condițiile de drum? 5 lucruri care te vor convinge să îți iei o mașină mai nouă

Mașinile moderne nu încetează să uimească până și cel mai experimentat șofer, prin noile funcții cu care acestea sunt dotate. Mașinile nu mai sunt doar o adunătură de șuruburi și piulițe, care au rolul de a te duce dintr-un punct în altul. Mulțumită progresului tehnologic, acestea sunt capabile să îndeplinească tot felul de funcții cu scopul de a-ți asigura confortul și o mai mare siguranță la volan.

Iată care sunt câteva lucruri pe care mașinile moderne le pot face, lucruri de care probabil nu știai:

 

  1. Poți să alegi ce vrei să vezi pe bord

    Ani la rând, bordul mașinii a rămas neschimbat. Aproape la toate mașinile, valorile afișate pe bord erau cam aceleași: nivelul combustibilului, viteza, numărul de kilometrii parcurși, și lumini de avertizare pentru șofer.

    Astăzi, zona bordului este din ce în ce mai ușor de personalizat. Ca șofer, poți alege ce informații vrei să apară pe bord permanent, și care sunt informațiile pe care vrei să le accesezi doar ocazional. Asta deschide calea spre o gamă de informații care pot avea ca scop optimizarea experienței de condus și a consumului mașinii. Un sistem de navigație sau un status care afișează cât de economic conduci.  
  2. Parchează în locul tău

    Pentru majoritatea șoferilor, parcarea este o provocare. Nu doar pentru că locurile de parcare sunt din ce în ce mai greu de găsit, dar și pentru că parcarea în locuri înguste sau manevrele complexe, sunt dificil de executat pentru unii șoferi. Partea bună este aceea că producătorii au luat în considerare această problemă atunci când au scos pe piață mașini cu sisteme care îți iau stresul parcărilor de pe inimă.

    Folosind o gamă de semnale acustice, radar, sau chiar ultrasunete, cele mai noi mașini se manevrează singure, în spații înguste. Tot ce trebuie să faci este să apeși un buton și să ai încredere în ea. Deși acest tip de tehnologie poate părea SF, este din ce în ce mai disponibilă pe piață la prețuri accesibile.

    Indiferent de noile adiții pe care tehnologia le aduce condusului, pentru a te putea bucura de o astfel de mașină trebuie să o îngrijești corespunzător. Asta înseamnă revizii regulate. O atenție deosebită va trebui să acorzi motorului și sistemului de aprindere. Piese ale acestuia trebuie înlocuite la un anumit interval de timp, iar pe majoritatea le poți găsi aici: https://www.raoauto.ro/categorii-piese-auto/aprindere-scanteie-incandescenta-10108/, in magazinul online, fara sa fie nevoie sa te deplasezi pana la un service auto. 
  3. Setează temperaturi diferite pentru fiecare pasager

    Aproape toți șoferii care au soția copilot se confruntă cu aceiași problemă: vor să pornească aerul condiționat, dar partenera lor se transformă brusc într-un bloc de gheață. Fără exagerare acum, de cele mai multe ori, temperatura care este confortabilă pentru un pasager, poate fi insuportabilă pentru celălalt.

    Mașinile moderne sunt dotate cu sisteme de control climateric multi-zonal. Astfel fiecare pasager poate să seteze temperatura în funcție de propriile preferințe.  
  4. Se adaptează singură la condițiile de drum

    În loc să te bazezi pe instinct pentru a schimba stilul de condus în anumite medii, mașinile moderne sunt suficient de deștepte pentru a detecta diferite condiții de drum, și pentru a se auto-adapta, furnizând o mai mare stabilitate, siguranță, confort și performanță.

    Această funcție poate fi utilă mai ales atunci când conduci într-o zonă cu care nu ești familiarizat.  
  5. Se conduce singură

    Sisteme de navigație, avertizări împotriva pericolelor de pe drum, auto-adaptare la condiții de mediu. Toate aceste funcții fac mașina ca, cel puțin în teorie, să se conducă singură. Această performanță poate fi obținută doar în medii controlate, așadar, nu îți recomandăm să iei mâinile de pe volan atunci când conduci.

    Totuși, pe măsură ce mașinile sunt din ce în ce mai deștepte, perspectiva unor mașini care nu necesită să le conduci, este din ce în ce mai realistă. Un drum plin de mașini automatizate, poate fi la o aruncătură de băț.

Așa cum am mai amintit, deși o mașină ar putea să se conducă singură, nu se poate îngriji și nici repara singură. Verifică în mod regulat piese importante, chiar și atunci când nu primești erori pe bord. Piese precum injectoarele, pompa de combustibil, pompa de apă sau alte elemente, pot influența grav componente importante ale mașinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *