Botoșăneanul care a studiat Dreptul, dar a ales să fie ghid în Pirinei. „Când eram copil sufeream, prindeam câte o zi cu ploaie, noroi, frig, dar îmi plăcea”

Florin Carp s-a născut în Dorohoi, judeţul Botoşani, a urmat cursurile unei Facultăţi de Drept, în Bucureşti, dar nu a profesat niciodată în acest domeniu. A lucrat, în schimb, în vânzări până în anul 2010, când a decis să facă o schimbare şi a plecat în Spania, unde a transformat o pasiune din copilărie într-un job care îi umple sufletul de fericire în fiecare zi, scrie Adevarul.

Florin Carp are 45 de ani, s-a născut la Botoşani, unde a făcut şi şcoala gimnazială. A fost un elev norocos pentru că în clasa a III-a s-a întâlnit cu Gheorghe Adăscăliţei, un dascăl talentat care i-a insuflat pasiunea pentru munte. Profesorul obişnuia să îşi plimbe elevii prin munţii Călimani, Suhard, Rarău şi Rodnei.  Excursiile se făceau doar cu rucsacul în spate timp de două săptămâni. Nu era uşor, recunoaşte Florin, pentru că rucsacul cântărea aproximativ 15 kilograme. „Era un cort care cântărea cinci kilograme, salteaua pe care dormeam avea trei kilograme, nu era izoprenul din ziua de astăzi. Suferi când urci pe munte, dar când ajungi sus şi vezi tot ce este în jurul tău, îţi trece tot. Când eram copil sufeream, prindeam câte o zi cu ploaie, noroi, frig, dar îmi plăcea. Am fost singurul copil care repeta treaba asta“, ne-a spus Florin, care s-a mutat la Suceava în anul 2007 şi s-a îndrăgostit iremediabil de munţii Bucovinei. A urmat cursurile unei Facultăţi de Drept din Bucureşti, dar nu a profesat niciodată în acest domeniu. A lucrat în vânzări la două multinaţionale.

În 2010, tânărul şi-a dat seama că are nevoie de o schimbare, aşa că a luat legătura cu sora lui care locuia în Spania şi s-a mutat în satul Bielsa, o aşezare cu 340 de locuitori, din Pirinei, care înfloreşte în fiecare an în timpul sezonului turistic. În sat sunt numeroase hoteluri, zona fiind atractivă pentru că se află în munţii Pirinei, mai exact în apropierea celui mai vechi parc naţional din Spania, „Ordesa y Monte Perdido“. În Bielsa, Florin a lucrat mai întâi la recepţia unui hotel. El ne-a povestit că s-a adaptat repede, a învăţat limba într-un timp scurt şi s-a împrietenit cu localnicii. La început a fost privit cu scepticism inclusiv de primarul micului sat, dar, în stilul caracteristic, în timp a reuşit să îi cucerească pe toţi. „Dacă acum zece ani mă întâlneam cu primarul din sat şi îi dădeam «bună ziua» şi se uita ciudat la mine, acum când mă vede mă invită la o bere“, ne-a spus ghidul.

Florin nu s-a putut abţine şi atunci când avea un pic de tip liber urca pe munţi. S-a lăsat vrăjit de frumuseţea Pirineilor. Nu a s-a pornit niciodată nepregătit la drum, drept dovadă, nici nu a avut probleme de orientare. Pentru că devenise deja săteanul care oferea informaţii cu privire la traseele montane, Florin a decis să obţină atestatul de ghid şi să îşi transforme pasiunea într-un job. El ne-a spus că nu a pleacă niciodată pe traseu fără să îşi pună în rucsac tricolorul României. Aşa a ajuns drapelul ţării noastre pe principalele vârfuri din Pirinei, cărat în spate pe cărări mai mult sau mai puţin anevoioase.  „De exemplu, un traseu pentru un vârf, care se numeste La Munia. Plec dimineaţa la 5 dintr-un sat care se numeşte Parzan, şi după ce strabat un drum forestier cu maşina în jur de 40 de minute, încep ascensiunea. În rucsac am casca, colţari şi piolet, daca este zapadă..daca nu, nu. Traseul are 1.200 m, diferenţa de nivel pozitivă. În ritm normal se parcurge în trei ore, deci pe la ora 9.00 sunt la 3.133 m altitudine“, ne-a relatat ghidul. El ne-a mai spus că poate să urce în Pirinei pe tot parcursul anului, însă cel mai uşor este în luna septembrie, când vremea este stabilă, nu mai este zăpadă, iar cromatica este spectaculoasă. „Temperatura este destul de buna, doar între 15 iulie-15 august este mai cald, ajunge pe la 35 de grade ziua, iar noaptea coboara la 15“, a completat Florin. Întrebat cum sunt turiştii pe care îi ghidează prin Pirinei, românul a răspuns că se urcă pe munte cu echipamentul potrivit. „Păi, turistii care vin în Pirinei, chiar dacă sunt nepregătiti din punct de vedere tehnic şi fizic, măcar au bunul simţ să treacă înainte pe la un magazin şi să se îmbrace cât de cât adecvat, chiar dacă nu cu echipament de clasa. Nu ai să vezi pe-aici montaniarzi în jeanşi şi sandale“, a completat ghidul.

Citeste mai mult: adev.ro/pqm638

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *