APM începe numărătoarea pisicilor sălbatice din județ. Câte au fost identificate anul trecut

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani anunță publicul interesat că, în perioada aprilie-mai 2019, va avea loc acţiunea anuală de evaluare a efectivelor de pisică sălbatică (Felis silvestris), specie strict protejată de interes comunitar.

Evaluarea va fi realizată de către gestionarii fondurilor de vânătoare, împreună cu reprezentanţi ai APM Botoşani, Gărzii Naţionale de Mediu-Comisariatul Judeţean Botoşani, Garda Forestieră Suceava, ONG-uri, custozi.

Scopul acestei acţiuni este de a realiza o estimare cât mai corectă a evoluţiei, de la un an la altul, a populaţiei de pisică sălbatică de pe teritoriul judeţului. Facem precizarea că este interzisă capturarea şi uciderea exemplarelor aflate în mediul lor natural, deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere sau de odihnă, deţinerea, transportul, comerţul sau schimburile în orice scop ale exemplarelor luate din natură.

În cazul în care sunt semnalate pagube, în special asupra culturilor agricole şi animalelor domestice, sau se semnalează un pericol pentru sănătatea şi securitatea populaţiei, autoritatea centrală pentru protecţia mediului  poate acorda derogări gestionarilor fondurilor de vânătoare pentru capturarea pisicilor sălbatice, cu avizul prealabil al Academiei Române.

La acţiunea de evaluare din anul 2018, pe teritoriul judeţului Botoşani, au fost inventariate 119 exemplare de pisică sălbatică, aflate în 17 fonduri de vânătoare.

„Având în vedere că, în prezent,în judeţul Botoşani există fonduri cinegetice care se suprapun peste arii naturale protejate, la acţiunile de evaluare vor participa şi custozii acestora. Programul acţiunilor pentru evaluarea speciei pisică sălbatică va fi publicat pe site-ul APM Botoşani în perioada următoare.”, a declarat directorul executiv al APM Botosani, Eugen Mateciuc.

Sursa: comunicat APM Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *