Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE

Consiliul Concurenței caută soluții pentru scăderea prețurilor la benzină și motorină, cu 2-3 la sută. Președintele instituției a anunțat că va da niște recomandări, care vin după o analiză a pieței carburanților.

Inspectorii au descoperit că prețurile din România sunt mai mari decât cele medii din Uniunea Europeană, lucru anormal, spun aceștia, având în vedere că avem resurse de petrol proprii, scrie ȘtirileProtv.ro.

Comparativ cu luna februarie, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 13%, adică 33 lei în plus pentru un plin de 50 de litri. Preţul motorinei este cu 7% mai mare, aşa că plinul costa mai mult cu 20 de lei faţă de acum 3 luni. Consiliul Concurentei a analizat piaţa şi vrea să propună măsuri care să scadă preţurile.

Preţul benzinei şi motorinei din România, cu 2-3% peste media UE

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: “Sunt mici diferenţe între ţări şi la noi este undeva 2-3% peste media Europei. Deci noi asta vrem să vedem de ce suntem peste şi cum am putea să coborâm să ne apropiem şi mai mult de medie.”

Concret, preţul benzinei este de 1 euro şi 18 cenţi cu tot cu taxe, peste preţurile din Polonia şi Bulgaria şi aproape de cele din Austria – ţară fără nicio exploatare de petrol. La motorină stăm chiar mai rău, i-am întrecut şi pe cehi, lituanieni şi luxemburghezi, şi avem acelaşi tarif ca în Austria. Cum poate fi scăzut preţul?Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: “Problema structurală a pieţei noastre, că aşa e ea, de când am privatizat Petromul. Petromul are cam jumătate din piaţă, deci nu este o concurenţă cum avem în electricitate. Recomandările pe care o să le facem clar vor fi recomandări, au în vedere în ce fel putem să facilităm intrarea altor jucători în piaţă, cum putem face să echilibrăm cumva cotele de piaţă, da? Să vedem o pondere mai mică a Petromului şi o pondere mai mare a altora”.


One thought on “Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE

  1. Hotilor !
    Lasati excrocii 2 luni sa fure de la roMANI si va luati spagi de milioane de euro !
    SUNTETI NISTE JEFUITORI DE NEAM DE ROMAN !! SERVICIILE SUNT NISTE FAKE CARE NU VA POT ARESTA , FAK DOAR INFORMARI LA HOTII POLITICI!?
    POPORUL ROMAN PANA CAND STAM CA SI COLONIE?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com