Îngrijorător! O boală ereditară extrem de gravă s-ar fi extins la Botoșani. Prof. dr. care a descoperit gena: „Sunt convins că vom găsi şi alte cazuri”

O boală ereditară extrem de gravă s-ar fi extins și la Botoșani. Anunțul a fost făcut de prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular din Institutul Clinic Fundeni, cel care a descoperit mutaţia Glu54Gln.

Amiloidoza este o boala genetică grava, foarte rară. Afecţiunea este determinată de depunerea în ţesuturi a unei proteine anormale, care afectează, cel mai frecvent, inima, ficatul, rinichii, nervii şi tubul digestiv. Afecţiunea genetică apare în jurul vârstei de 40 de ani. Boala a suferit mutaţii întâlnite doar la pacienţii originari din judeţul Suceava, comuna Todireşti, dar profesorul Coriu susține că este posibil să existe persoane afectate și în Rădăuți și Botoșani.

Până acum au fost investigate peste 120 de persoane din Todireşti, dar dacă ne extindem aria de cercetare spre Rădăuţi şi Botoşani sunt convins că vom găsi şi alte cazuri”, a declarat profesorul Coriu, în cadrul unui simpozion la Suceava.

Potrivit acestuia, primele semne de boală nu apar până la 40 de ani, iar boala nu are nici o legătură cu mediul, ci doar cu genetica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *