Medic stomatolog botoșănean: Ne situăm pe ultimul loc în UE la igiena orală. Sunt pacienți care nu știu să se spele pe dinți, mai ales adulți

Medicii stomatologi botoșăneni trag un semnal de alarmă: România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană și sunt pacienți, în special adulți, care nu știu să se spele pe dinți.

Medicul Camelia Raicu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Botoșani, a declarat că se impune evaluarea stării de sănătate a copiilor de vărstă școlară pentru o igienă dentarp cât mai bună.

Botoșaniul stă prost la capitolul cabinete școlare stomatologice, la această dată existând un singur cabinet la Liceul Pedagogic cu un singur medic.

Pierderea dinților naturali este o problemă gravă la nivel mondial. Fumatul, dieta nesănătoasă și consumul de alcool sunt cauzele pierderii complete a dinților. Dacă ne raportăm la igiena orală, ne situăm pe ultimul loc în UE. Consumul de pastă de dinți este principalul indicator.  Trebuie să ne spălăm de două ori pe zi timp de trei minute, să schimbăm periuța de dinți la maximj trei luni și să utilizăm ața dentară. Ar trebui făcute controale periodice în rândul copiilor, iar acest lucru se poate face cu colegiul medicilor, cu alte organizații, să aducem populația expusă cel mai mult la carii la cabinete. Sunt pacienți care nu știu să se spele pe dinți. Mai ales adulți. Copii prind mai repede. Din păcate, al adulți este o deficiență și la acest capitol”, a precizat Camelia Raicu.

Direcția de Sănătate Publică Botoșani împreună cu Colegiul Medicilor Stomatologi va încerca în perioada imediat următoare să implementeze un astfel de proiect pilot, prin care copii din ciclul primar să treacă pragul cabinetelor stomatologice pentru consult de specialitate.

 

 

One thought on “Medic stomatolog botoșănean: Ne situăm pe ultimul loc în UE la igiena orală. Sunt pacienți care nu știu să se spele pe dinți, mai ales adulți

  1. Asteptam o nouă conferinta sa explice cum sa ne înmulțim adică cum sa facem sex,corect se pare ca unii nu fak corect
    Nu ies copii dupa ce fac ei, pe cand bronzatii fac corect!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *