FOTO! IPS Teofan a slujit, duminică, în județul Botoșani. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oferit o diplomă de vrednicie unui veteran de 98 de ani

Foto: doxologia.ro

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent duminica aceasta în Protopopiatul Iași 1. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinții Arhangheli” – Stolniceni, comuna Răuseni, județul Botoșani, după care a vizitat comunitățile parohiale din Glăvănești-Vechi, Glăvănești-Noi și Fântânele.

Prima oprire a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei a fost la Biserica „Sfinții Arhangheli” din Stolniceni, suplinită de preotul Pavel Radu-Alexandru, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie din Iași.

Cu acest prilej, ierarhul a adresat și cuvânt de învățătură credincioșilor din Stolniceni, în care a subliniat faptul că omul îl urmează pe Domnul Hristos dacă își „răstignește” trupul, mintea și inima: „Dacă Domnul Hristos a fost răstignit pe Cruce, și creștinul este chemat să nu abandoneze Crucea, uneori fiind chiar răstignit pe ea. Și cum putem fi noi răstigniți pe Cruce, urmând Domnului Hristos? Putem fi răstigniți pe Cruce în trupul nostru, un trup care trebuie să fie îngrijit, dar care, în același timp, trebuie să nu domine întru totul sufletul nostru. Trupul se răstignește prin post, prin metanii, trupul se răstignește prin faptul că nu ne îngrijim tot timpul de el – prin toate acestea trupul se află în stare de Cruce. Și mintea omului este chemată să fie răstignită. Și cum poate fi răstignită mintea omului? Atunci când omul încearcă cu mintea lui să-l înțeleagă pe celălalt, să-l accepte pe celălalt, să înțeleagă și punctul lui de vedere, chiar dacă nu coincide cu al său; poate celălalt are rațiunea sa de gândește într-un anumit fel. Și inima omului trebuie să fie răstignită? Cum? Omul își răstignește inima, în mod special, când îi iartă pe vrăjmași, când chiar îi iubește pe vrăjmași”.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești a avut loc și o hirotonie, cea a diaconului Ioan Nemțanu, pe seama Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” – Țolici, Protopopiatul Târgu Neamț.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a acordat rangul de iconom stavrofor părintelui Pavel Radu Alexandru. De asemenea, un veteran de război din Stolniceni, în vârstă de 98 de ani, a primit o diplomă de vrednicie din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan.

După spusele părintele Alexandru, biserica de cimitir din Stolniceni, construită în 1970 și restaurată integral in ultimii ani, „este expresia tenacității și vredniciei oamenilor din aceste locuri, dacă trebuie să ne gândim că a fost ridicată fără aprobarea autorităților din acea vreme”.

Vizite la Glăvănești-Vechi, Glăvănești-Noi și Fântânele

În continuarea zilei, ierarhul, însoțit de părintele protopop Toma Gradinaciuc, a vizitat bisericile din Glăvănești-Vechi și Glăvănești-Noi, ambele păstorite tot de preotul Pavel Radu-Alexandru.

Ultima oprire a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei a fost la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Fântânele, Protopopiatul Iași 1, păstorită de preotul Sebastian-Paul Tașmoc. În toate locașurile de cult vizitate, ierarhul a vorbit cu enoriașii și copii, cărora le-a adresat îndemnuri duhovnicești specifice perioadei pascale, a citit Rugăciunea ce mare de dezlegare și a împărțit iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Articol preluat de la:  doxologia.ro

Foto: doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *