Ministrul Mediului anunţă eliminarea ITP-ului pentru anumite maşini

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat ca inspectia tehnica periodica (ITP) solicitata in Programul Rabla va fi eliminata pentru „o masina care sta in curtea unui cetatean”, scrie ziare.com.

„Am hotarat, facand o analiza clara, la rece, si am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o masina care sta in curtea unui cetatean sa fie scos. Daca eu am masina in curte, nu o sa ma mai duc sa platesc o taxa in plus, cand pot sa ma duc sa o dau pentru a achizitiona o masina noua. (…) De saptamana trecuta, ordinul este deja postat pe site”, a spus Gratiela Gavrilescu, sambata dimineata, la Antena3.

Ea a precizat ca aceasta decizie a fost luata pentru a nu bloca un sistem care se deruleaza de foarte mult timp si care „functioneaza foarte bine”.

„Interesul nostru este sa le scoatem de peste tot, din parcari, din curtile oamenilor, nu avem nevoie sa blocam acest sistem care este derulat de foarte mult timp si care functioneaza foarte bine si in sensul in care facem si eforturi financiare pentru ca in fiecare an sa reusim sa dublam numarul de prime de casare. Atunci ar fi fost asa, sa zicem, un joc care nu ar fi fost corect”, a precizat Gavrilescu.

Anul trecut, Ministerul Mediului a anuntat ca incepand din 2019 cei care vor dori sa beneficieze de ajutorul de la stat pentru inlocuirea masinii vechi erau obligati sa duca la casat numai masini cu ITP valabil.

Aceasta era considerata o conditie obligatorie in ceea ce priveste casarea unei masini si stoparea poluarii, deoarece ITP-ul dadea dreptul proprietarului de autovehicul de a circula pe drumurile publice.

Guvernul a aprobat vineri bugetul Administratiei Fondului pentru Mediu, ceea ce a permis continuarea programelor guvernamentale Rabla clasic si Rabla plus.

Programul Rabla va beneficia in acest an de suma de 322 milioane de lei, ceea ce inseamna ca aproximativ 35.000 de persoane fizice si juridice vor putea sa achizitioneze o masina noua.

„Va informez ca au fost adoptate de Guvern sumele pentru proiecte de interes de national. La Programul Rabla suma este de 322 milioane de lei. Asta inseamna ca aproximativ 35.000 de romani vor putea sa isi achizitioneze o masina noua si nu numai persoanele fizice, dar si persoanele juridice vor putea sa acceseze Programul Rabla”, a anuntat Gratiela Gavrilescu, la finalul sedintei de guvern.

Ea si-a exprimat speranta ca in jur de 5-6 aprilie va fi lansat Programul Rabla clasic, pentru care prima de casare va fi de 6.500 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *