Restricțiile impuse de pesta porcină africană au fost ridicate. Directorul DSVSA: Asta nu înseamnă că am închis focarele

Restricțiile impuse din cauza pestei porcine africane la porcii domestici a fost ridicată, miercuri. Prefectul județului Botoșani, Dan Șlincu, a declarat că, având în vedere că la porcul domestic nu a mai fost identificat niciun alt focar de pestă porcină africană și datorită faptului că au trecut 40 de zile de la confirmarea celor două cazuri din comuna Pomârla, restricțiile care au fost impuse prin planul de măsuri stabilit pe 15 februarie au fost ridicate.

Astfel, cele trei filtre pentru dezinfecție instituite în zona Pomârla nu vor mai funcționa.

Minodora Vasiliu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, a ținut să precizeze că deși măsurile impuse în cazul pestei porcine vor fi ridicate, asta nu înseamnă că focarele sunt închise

Avem niște măsuri pe care le ridicăm, asta nu înseamnă că am închis focarele”, a spus directorul DSVSA.

Vasiliu susține că în cele 45 de zile scurse de la apariţia focarului de pestă porcină s-au făcut dezinfecţii în cele două gospodării afectate, pentru a se elimina riscul ca virusul să supravieţuiască acolo. De săptămâna viitoare, cei doi săteni din Pomârla vor cumpăra câte un porc santinelă. Acestuia, înainte de a fi introdus în gospodărie, i se vor recolta toate analizele pentru a nu fi bolnav, iar după 40-45 de zile, dacă nu va contacta boala, focarul de pestă porcină va fi închis.

În ultimele săptămâni s-au efectuat activități de împușcare a mistreților în zona Pomârla și toate analizele au ieșit negative. De asemenea, nu s-a mai identificat niciun porc mistreț mort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *