Primele 200 de decizii de recalculare a pensiilor, emise de Casa Județeană de Pensii Botoșani

Primele 214 decizii de recalculare a pensiilor pentru beneficiarii Legii nr.221/2018 au fost emise luni 25 martie 2019 de către casa de pensii Botoşani. Creşterea medie a punctajului mediu anual şi implicit a cuantumului pensiei la recalcularea acestor decizii este de circa 40%. În judeţul Botoşani au fost selectate până acum 232 de  dosare de pensii eligibile în baza acestei legi. În cel mai scurt timp posibil, vor fi plătite şi drepturile băneşti aferente, calculate începând cu data de 1 octombrie 2018 şi până la punerea efectivă în plată a deciziilor respective. Data de finalizare a operaţiunii de recalculare, conform legii, este 30.09.2019.

La recalcularea drepturilor prevăzute de Legea nr.221/2018, sunt avute în vedere următoarele categorii: persoanele care au realizat un număr determinat de ani în condiţiile fostei grupe I de muncă (anterior datei de 01.04.2001) şi în condiţii speciale de muncă, pentru care vârsta standard de pensionare se reduce cu 1 până la 12 ani, în funcţie de numărul de ani de stagiu de cotizare realizaţi în aceste condiţii, sub rezerva realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de legea nr. 263/2010;   anumite categorii socio-profesionale care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi care beneficiază de o reducere mai mare de 12 ani a vârstei standard de pensionare, precum şi de un cuantum majorat al pensiei prin utilizarea  – la determinarea punctajului mediu anual – a unui stagiu complet de cotizare mai mic decât cel general; sub rezerva realizării unui anumit număr de ani lucraţi în aceste locuri de muncă;   pensionari care au beneficiat de majorarea prevăzută la art.169`1 şi care – până la   data de 31.12.2015 – au avut drepturi stabilite sau recalculate prin utilizarea unui stagiu de cotizare mai mic decât cel general, datorită unor reglementări cu caracter special sau a dispoziţiilor unor hotărâri judecătoreşti;   pensionari cu drepturi deschise între data de 01.01.2011 şi data intrării în vigoare a prezentei legi şi care au desfăşurat un număr determinat de ani în condiţiile  speciale prevăzute la art. 30 alin.1, lit. d). e) şi f) din Legea nr.263/2010.

La emiterea acestor decizii a fost necesar să ţinem cont de următoarele aspecte tehnice: particularități ale legislației aplicabile la data deschiderii inițiale a drepturilor de pensie, ceea ce presupune un timp mai mare de recalculare; faptul că nu în puține cazuri în dosarele respective au intervenit, pană la această dată, alte modificări de drepturi, ceea ce impune o revenire la punctajul mediu anual anterior datei de 1.10.2018 și – ulterior – aplicarea modificării solicitate de beneficiar; situația dosarelor în care există hotărâri judecătorești prin care punctajul mediu anual a fost determinat prin împărțirea numărului de puncte la un stagiu de cotizare mai mic decat cel prevăzut de lege, ceea ce presupune o introducere manuală a elementelor de calcul prevăzute de Legea nr.221, acestea neexistând în baza de date cu parametrii conform legii.

Casa Națională de Pensii Publice și casele teritoriale de pensii subordonate gestionează, la momentul actual, un sistem informatic integrat, unic din punct de vedere al implementării tehnice, acesta fiind dezvoltat pe specificul activității CNPP. Pentru orice modificare legislativă cu impact asupra sistemului de pensii publice este necesară desfășurarea mai multor etape succesive de analiză și testare în vederea implementării actualizărilor în modulele acestui sistem.

 

În sfârşit putem aduce vestea mult aşteptată pentru pensionarii ale căror drepturi de pensie trebuie să fie recalculate în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.221/2018. Este vorba de persoanele care au lucrat în condiţii speciale de muncă şi care nu au beneficiat până acum de majorarea punctajului acordat pentru perioadele lucrate în  grupe superioare de muncă. Aşa cum v-am mai informat, au existat o serie de probleme în implementarea softului informatic aferent punerii în aplicare a acestor modificări legislative însă, în acest moment, marea majoritate a problemelor au fost depăşite. Vreau să îi asigur pe toţi pensionarii botoşăneni beneficiari ai acestor recalculări că în cel mai scurt timp vor primi acasă noile decizii de pensii urmând ca drepturile băneşti aferente, recalculate începând cu data de 1 octombrie 2018, să fie plătite cât mai curând posibil”, a declarat Cristina Anton, directorul executiv al CJP Botoşani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *