Ministerul Sănătății pregătește o nouă reorganizare a spitalelor locale. Medic botoșănean: A mai fost o perioadă în care s-au închis spitale fără să se gândească

bolnaviMedicii botoșăneni nu agreează ideea reorganizării spitalelor locale prin construcția spitalelor regionale. Medicul Bogdan Alexandroaie de la Spitalul Județean ”Mavromati”, spune că deocamdată nu există informații concrete din partea Ministerului Sănătății privind această reorganizare, însă ea va presupune paturi tăiate în spitalele locale și preluarea cazuisticii de către spitalele regionale.

O tăiere a paturilor la nivel local ar prespune cel mai probabil și reduceri de personal.

Există discuții în ceea ce privește reorganizarea, acel master plan cu spitalele regionale. Eu unul îmi pun întrebarea: de ce, din nou, toate schimbările în țara asta încep cu regiunea Nord-Est? Este vorba de 4000 de paturi pe regiunea Moldovei, sunt discuții și trebuie de văzut care din județe au mai multe paturi, care au mai puține, câte spitale sunt în fiecare județ care să deservescdă populația fiecăruia în parte. Reorganizarea presupune apariția acelor spitale regionale pe fiecare zonă: zona Moldovei, Munteniei, Transilvania, un spital mare care să preia în mare parte cazuistica din teritoriu. Din punctul meu de vedere, este aproape imposibil. Așteptăm să vedem în ce direcție merge. Eu ca medic mă întreb: de  ce prima discuție este legată tot de regiunea Nord-Est. Autostrăzi și investiții nu, și mai tăiem și paturile la spitale la bolnavi. Să fim serioși: unde trimitem un pacient de 90 de ani de aici la Iași? Personal nu înțeleg. A mai fost o perioadă în care s-au tăiat paturi și s-au închis spitale fără să se gândească”, a precizat medicul botoșănean.

Directiva este a Uniunii Europene, însă, spune medicul botoșănean, în Elveția, de exemplu, la fiecare 100 mii de oameni trebuie să existe un spital dotat cu RMN și CT, lucru care nu se întâmplă și în țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *