FOTO Revoltă a primarilor din cauza scumpirii gunoiului. Primarul comunei Mihai Eminescu: Este extraordinar de mult. Nu se poate să mai pun în spatele oamenilor această creștere

Scandal în toată regula vineri, în ședința ADI Ecoproces, după ce operatorul de pe zona IV Botoșani, respectiv Urban Serv, a venit cu o solicitare de majorare a tarifului pentru colectarea deșeurilor și transportul la depozitul din Stăuceni.

Unii primari s-au arătat revoltați de scumpirea repetată a gunoiului și de faptul că propunerea recentă viza o majorare a tarifului de la 67,87 lei pe tonă la 114,77 lei pe tonă, motivat de creșterea salariului minim pe economie, creșterea prețurilor la combustibil, energie și piese de schimb.

Cel mai vocal primar a fost Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, care a spus că majorarea ar trebui să fie de bun simț, însă este aproape dublă. Aneta Gireadă a spus că nu este posibil ca un bătrân să plătească 50 lei impozit pe o casă și peste 100 lei taxa la gunoi, atâta timp cât acesta nu produce atât de mult gunoi

Operatorul a câștigat această licitație cu un preț mic, dar asta este. A venit cu o ofertă mică și trebuie să respectăm ofertă financiară pe tot parcursul contractului. Asta este, așa au câștigat licitația. Suntem de acord cu majorare, dar nu cu dublare. Noi, primăriile, ne-am erijat în asociații de proprietari și colectăm bani de la cetățeni. Creșterea să fie justificată. Noi am făcut un calcul și a ieșit 105 lei. Anul trecut am avut 3,69 lei persoană, anul acesta îl am de 7,4 lei. Nu acopăr din încasări și iar trebuie să pun bani din buget. Anul trecut, comuna a plătit pentru salubrizare 600.000 lei. Nu se poate să mai pun în spatele oamenilor această creștere. O familie cu doi copii plătește 360 lei pe an la salubrizare și 100 și ceva de lei impozit pe clădiri. Este extraordinar de mult. Sunt oameni la țară care au foarte puțin gunoi. Sunt bătrâni cu pensii vai de zilele lor și plătesc 50 lei impozit pe casă și teren și 150-200 lei pe an gunoiul. Cum pot să-i spun omului ăla așa ceva. Nu putem să punem atâtea taxe în spatele lor”, a spus Aneta Gireadă, care a acuzat totodată faptul că a fost batjocorită de reprezentanți ai Consiliului Județean în momentul în care a întârziat cu plata datoriei la salubrizare.

Reprezentantul Primăriei Stăuceni a spus că dacă va crește prețul de transport la gunoi va institui taxă la intrare în rampa de gunoi.

Gunoiul de la Urban Serv îl găsiți de la intrarea în pădurea Rediu până la depozit”, a spus Cosmin Epuraș.

Primarii a cerut socoteală de la Consiliul Județean privind cheltuirea banilor de la gunoi.

O poziție vehementă a avut-o și Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiți, după ce vicepreședintele CJ, a spus că declarațiile făcute de primari sunt politice.

Nu sunt discuții politice sunt discuții îndreptățite, deoarece, noi, reprezentanții UAT-urilor suntem aici ca să apărăm interesele cetățenilor. Atâta timp cât noi nu știm ce vom plăti, nu știm ce să spunem cetățenilor. La ora actuală ce să le spun: dacă crește sau se păstrează acest tarif. Mă trezesc mâine-poimâine că trebuie să mai dăm ceva. Am ajuns să le punem niște tarife și nu prea știm să le justificăm. Cetățeanul vine la primar, pentru că el spune că la primărie plătesc”, a spus Bulgaru.

Proiectul a fost respins, iar reprezentanții Urban Serv au anunțat că se vor îndrepta în instanță.

Neacceptarea tarifului va duce și din partea operatorului la niște reacții legale. Nu putem suporta niște costuri care au intervenit prin modificări legale. Vom ataca hotărârea în instanță”, a precizat Simion Drelciuc, directorul Urban Serv.

 

2 thoughts on “FOTO Revoltă a primarilor din cauza scumpirii gunoiului. Primarul comunei Mihai Eminescu: Este extraordinar de mult. Nu se poate să mai pun în spatele oamenilor această creștere

  1. nu am sa inteleg un lucru. groapa aia de gunoi a fost facute din fonduri UE si din bani publici. cum se face ca un privat are dreptul de a gestiona un proiect european fara a aduce bani? inteleg ca exista costuri cu salarii si curent dar ca sa gestionezi o afacere in care nu ai investit niciun leu mi se pare ca suna a magareala. asa sa tot faci afaceri… statul face cate un obiectiv din banii nostri iar un smecher vine si se lafaie in bani. de la inceput mi s-a parut lucru necurat dar cine sa faca ordine? justitia ca se bate in piept ca e mutilata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *