Șefa DSVSA, un nou apel pentru populație: Muncim ca să existe și în 2019, de Crăciun, un porc pe masa românului din Botoșani, dar nu putem lupta singuri

Șefa Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu, face un nou apel către populație pentru a ajuta la prevenirea Pestei Porcine Africane.

Între timp, însă, autoritățile iar în continuare toate măsurile necesare pentru a evita răspândirea virusului. A mai fost depistat un focar de pestă porcină la un mistreț și se încearcă înlăturarea acestor porci astfel încât virusul să nu ajungă în gospodăriile oamenilor.

Nu putem lupta singuri. Și spun asta în contextul în care mă gândesc și fac un apel la toți cetățenii județului Botoșani să înțeleagă și să aibă responsabilitate și înțelegere că aceste instituții nu pot face treaba singure împotriva virusului, sub nicio formă. Avem un caz la Bihor unde a fost depistat pesta porcină la un porc mistreț, iar un braconier a intrat, a îmușcat, a dus porcul în gospodării și a  trimis virusul mai departe la porcul domestic. Avem puncte slabe, și aici mă refer că suntem la graniță cu Ucraina, în care porcul mistreț se mișcă du-te,  vino. Nu înseamnă că dacă împușcăm pe fondurile de vânătoare de la Ibănești 49 Suharău nu o să mai fie porci. Ei se mișcă prin cele două țări. Avem oameni care pot culege lemne cu căruța noaptea, avem oameni care pot face braconaj, pot începe culturile și mistreții vor merge să mănânce semințe sau pot merge mai în vară în culturile respective și asta înseamnă transmiterea pe partea domestică. Dacă populația nu înțelege că trebuie și ajutorul dumnealor, de a-și respecta obligațiile, de a respecta și de a asculta tot ce spunem de vreo 3 ani jumate, nu putem face față virusului pestei porcine africane. Toți cei de aici reprezentăm instituții la care împreună cu colegii noștri muncim ca să existe și în 2019, de Crăciun, un porc pe masa românului din Botoșani, dar nu putem singuri”, a precizat Minodora Vasiliu.

Virusul mortal lovește iar! Un nou focar de pestă porcină africană descoperit în județul Botoșani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *