FOTO! Protest al magistraților și procurorilor din Botoșani, în fața Judecătoriei. Prim-procuror: Solicităm instrumente de lucru și dorim să nu fie puse presiuni asupra noastră

Peste 20 de procurori și judecători din Botoșani și Dorohoi au protestat, luni, în fața Judecătoriei Botoșani, nemulțumiți de ordonanţa care schimbă legile Justiţiei.

Printre participanții la protest s-au numărat și Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi și fostul prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, Florina Piloș.

Protestatarii spun că schimbările anunţate acum câteva zile afectează grav independenţa Justiţiei și sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcțiile de la vârful Ministerului Public.

Ei au purtat pancarte cu mesajele: ”Justiție independentă!”, ”Independența justiției nu se negociază!”, ”Intependența noastră, libertatea voastră!”, ”Respectarea Constitușiei!”, ”Suntem magistrați independenți”.

Procurorii acuză că legile justiției au fost modificate masiv în ultima perioadă, fără ca ei să fie consultați.

Magistrații de la unitățile de Parchet și instanța din Botoșani se solidarizează cu magistrații din țară, întrucât nemulțumirile noastre sunt vechi. Au început cu tentativa de adoptare a Ordonanței 13, dar între tiump au intervenit foarte multe modificări legislative. Deocamdată Legile justiției au fost modificate masiv și după ce au fost adoptate aceste legi ale justiției, ca să spun așa în chinuri, au fost atacate de mai multe ori la Curtea Constituțională, au fost reîntoarse în Parlament, s-au dat  foarte multe decizii ale CCR pe aceaste legi ale justiției. După ce au fost adoptate au fost modificate de nu mai puțin de patru ori prin ordonanțe de urgență, date peste noapte fără un studiu de impact, fără consultarea magistraților. Ultima ordonanță de urgență a fost dată fără consultarea CSM. La CSM s-a solicitat avizul într-o seară și din câte am înțeles, niciunul din procurorii secției de procurori a CSM nu a avut timp să citească aceste propuneri, iar a doua zi dimineață prin OUG , Guvernul a și adoptat-o. Nu mai spun de faptul că noi nu am mai fost consultați de foarte multă vreme cu privire la aceste modificări, care până la urmă ne privesc pe noi”, a declarat Nicoleta Arpinte, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.

Procurorii și magistrații spun că revendicările lor nu sunt de natură salarială, ei doresc  independența justiției.

Este vorba de statul nostru și nu cerem drepturi salariale. Nu avem revendicări salariale. Nu solicităm nici salarii, nici privilegii. Noi solicităm instrumente de lucru și dorim să nu fie puse presiune asupra noastră. Vrem să fim ca și până acum, magistrați independenți, Ori, prin această ultimă ordonanță au fost mai multe modificări, cea mai gravă fiind scoaterea din cadrul Ministerului Public a Secției speciale de investigare a infracțiunilor din justiție. Practic, acesta este un fel de parchet paralel. Constituția prevede că parchetele sunt organizate ierarhic, dar în subordinea Ministerului Public. Dacă unul dintre noi este cercetat de această secție și dorim să facem o plângere împotriva unui act de urmărire penală din dosar, nu există posibilitatea de cercetare. Resimțim asta ca pe o amenințare și o presiune asupra noastră. Dorim să rămânem procurori independenți”, a mai spus Nicoleta Arpinte.

 

 

2 thoughts on “FOTO! Protest al magistraților și procurorilor din Botoșani, în fața Judecătoriei. Prim-procuror: Solicităm instrumente de lucru și dorim să nu fie puse presiuni asupra noastră

  1. Până una-alta, măi procurorilor, legile din România vă permite să faceți proteste??
    Întotdeauna un protest are și conotații politice. Voi aveți voie să faceți politică?
    Răspunsul este nu la ambele întrebări.Și atunci vine o a treia întrebare: legile din România nu sunt respectate și de procurori?? Sau ele sunt destinate doar prostimii??
    După ce răspundeți la aceste întrebări, vă mai pot lua în considerație. Până atunci, nu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *