FOTO! Anchetă în cazul copilului malnutrit. Director DGASPC: Vrem să luăm copilul într-un centru specializat. Mama nu are abilitățile necesare pentru a îngriji un astfel de copil

Copilul malnutrit din Manoleasa, care la 12 ani cântărăște doar 6 kilograme, ar putea fi luat în sistemul de protecția copilului după externare. Alexandru Colbu, directorul adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a declarat că se dorește preluarea copilului pentru a fi îngrijit într-un centru specializat al DGASPC, întrucât mama copilului nu are abilitățile necesare pentru a îngriji un copil cu un astfel de handicap.

Colbu a mai spus că minorul era în atenția celor de la primărie și că toate rapoartele trimise către DGASPC nu au scos în evidență faptul că acest copil ar fi fost neglijat.

Colegii mei încă sunt pe teren. Au discutat cu mama, cu medicii din spital. Ne-am consultat și cu autoritățile locale. Acest copil a fost monitorizat și a fost în atenția celor de la primărie, iar prin anchetele sociale și rapoartele de monitorizare pe care le emiteau și prezentau către noi se propunea menținerea acestui copil în mediul familial. Nu au constatat că ar fi fost abuzat sau neglijat, deci nu s-a impus intervenția noastră. Copilul are diagnostice severe cum ar fi retard psihic profund, paralizie cerebrală infantilă, tetrapareză, epilepsie și alt diagnostice care au încadrat copilul în handicap grav și asistent personal, care e mama. Colegii mei evaluează posibilitatea de a externaliza copilul dacă se impune, să vedem după cum evoluează starea lui de sănătate și când va fi externat din spital. Vrem să luăm copilul într-un centru de-al nostru specializat, unde sunt îngrijiți copiii cu astfel de diagnostice, pentru că se pare că mama nu are abilitățile necesare pentru a îngriji un astfel de copil. Nici medicul de familie și nici personalul medical de acolo din comună nu s-a implicat prea mult, iar mama a făcut ce a știut și ce a putut. Autoritățile de acolo au vizitat-o sau nu, rapoartele le-au făcut și spuneau că e OK. Dar se pare că nu e așa de OK. Luăm în calcul varianta ca după ce se termină partea cu spitalul să intervenim să vedem dacă putem să luăm o măsură de protecție”, a precizat Alexandru Colbu.

Medicii spun că acest copil ar fi trebuit să cântărească măcar 20 de kilograme, în ciuda handicapului sever pe care îl are.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *