Încă patru porci mistreți depistați cu pestă porcină africană, la Ibănești. Directorul DSVSA: Prezența virusului pestei porcine pe acest focar este destul de acidă

Patru porci mistreți cu pestă porcină africană identificați pe fondul de vânătoare din Ibănești, în pădurea Oroftiana. Cei patru mistreți au fost găsiți morți unul lângă altul, iar analizele de la laboratorul din Suceava au confirmat virusul pestei porcine africane.

Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani, a declarat că trei dintre porci erau întregi, iar unul era mâncat de câini.

Noi exemplare pe focarul de la Ibănești. Patru porci mistreți găsiți chiar la un loc, ceea ce denotă că prezența virusului pestei porcine pe acest focar este destul de acidă. O să ne așteptăm la noi porci morți sau noi porci mistreți împușcați cu rezultate pozitive.  Trei porci erau întregi și unul era piele și os. În jurul lui se aflau mulți câini care s-au înfruptat din acest mistreț. Măsurile sunt aceleași.”, a declarat Minodora Vasiliu, care a cerut primarilor să respecte legea, dat fiind faptul că, câinele reprezintă un vector de trasmitere a bolii către porcul domestic.

Directorul DSVSA a declarat că pe zona de supraveghere și protecție din cele șapte UAT-uri au fost invetariați 1882 de porci domestici, inventarierea făcându-se pe baza declarațiilor proprietarilor.

Membriiu Comitetului Local de Combaterea Bolilor s-au întrunit, vineri după-amiază, pentru a decide măsuri de combatere și prevenire a acestei boli.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *