Protest la Botoșani! Iubitorii de animale ies în stradă după ce zeci de câini au fost împușcați pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane

Iubitorii de animale ies în stradă, revoltați fiind de măsura luată de autoritățile botoșănene de a împușca 45 de câini maidanezi la Pomârla, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane. Organizatorii susțin că uciderea câinilor s-a făcut fără drept.

Protestul, care se anunță a fi unul pașnic, va avea loc duminică, în fața Primăriei Botoșani, între orele 15.00- 18.00.

Povestea o cunoasteti deja, precum cunoasteti si multe alte nereguli ale Sistemului Romanesc din orice domeniu, cu care ne confruntam zilnic. De cele mai multe ori povestea se repeta, fapt datorat si neimplicarii noastre directe, spiritul civic manifestandu-se doar virtual. Asa ca astazi noi trei omuleti, am pus la cale o adunare publica, pasnica si civilizata. Care este scopul adunarii? Scopul este sa stopam aceasta ilegalitate, sa nu se mai repete pe viitor, pentru ca in momentul de fata incă patru primari din Botoșani cer împuscarea câinilor vagabonzi in umbra pestei porcine ascunzand problema reala: gestionarea corecta si umana a problemei cainilor fara stapan, conform legii”, susțin organizatorii protestului.

Iată argumentele acestora:

„In primul rand, vânătoarea este reglementată prin lege iar câinele nu face obiectul acestei reglementări.
Vânătorii nu au dreptul legal sa intervină în activitatea privind gestionarea câinilor fără stăpân, cu atât mai mult nu au dreptul să împuște câini.
In al doilea rând, gestionarea câinilor fără stăpân este reglementată de OUG 155/2001 care nu prevede exterminarea acestor animale in nici o situație.
In al treilea rând, Legea Nr. 205/2004 modificata si republicata in 2014- legea pentru protectia animalelor, are prevederi foarte clare în sensul ca, uciderea fara drept a unui animal este infracțiune prevăzută și pedepsită confom Art. 25, aliniatul (1) litera a).
In al patrulea rând, motivarea primarului și a vânătorilor în sensul că acesti câini fără stăpân trebuie împușcați pentru că sunt vector de răspândire a pestei porcine, este falsă și nesustinuta de studii sau norme in domeniu.
Oprirea raspandirii pestei se face prin stabilirea surselor primare, inactivarea lor și se evita producerea de surse secundare animate si neanimate prin contactul acestora cu cele principale, dar nu distrugerea acestora!
Sunt surse primare si surse secundare.
Primare: animale bolnave, vindecate purtatoare si eliminatoare fara semne clinice, produse si subproduse, excretii si secretii.
Secundare neanimate: masini, instrumentar, apa, furaje, hranitori, adapatori, etc.
Surse secundare animate nereceptive: oameni, cai, vaci, pisici, caini, pasari, insecte, râme, etc.

Metodele sunt reglementate foarte clar, iar uciderea câinilor prin împușcare nu face parte dintre ele”.

4 thoughts on “Protest la Botoșani! Iubitorii de animale ies în stradă după ce zeci de câini au fost împușcați pentru a împiedica răspândirea pestei porcine africane

  1. Foarte frumos iubitorilor de cani.
    Astept sa iesiti in strada si sa va mobilizati pentru batranii singuri in blocuri, sa mergeti la ei cu animale sunt iubitori dar nu pot iesi din case sa le vada si daca le duceti si o cana cu apa e si mai inaltator gestul vostru sau sa le faceti curat in locuinte, o coaja de paine??
    Ce ziceti , inaltator gest uman??

    1. Oare acesti bătrîni n-au copii?
      Oare n-ar trebui să avem niste azile sau cum s-or chema, in care ei sa stea confortabil, îngrijiti de persoane specializate?
      La fel de bine trebuie să te porti si cu animalele și cu oamenii ! Asta înseamnă civilizație dar noi e sălbătăcie, din păcate.

  2. iubitori de caini- si poate oameni , purtati dupa voi in oras o punga si va ridicati rahatul de animal sa nu mai calce copiii cand ies de la scoala in excrementele de rahati de voi de caini chiar si in parcul CURUCBEULUI am vazut pe un trotuar ….mizerie multa paza comunala fuma la 15 metri
    rusine sa va fie iesit in strada si luati atitudine fata de cei ce lasa excrementele pe trotuar!

  3. As vrea sa rog pe cei ce au cainoi mari ce fac cate o movila de rahat in trotuarul langa scoala noastra si dau copii peste nu e bine sa mai vina doamna cu vitelul ( cainoiu )ala mare in zona scolii ca se face mizerie mare si se intinde pe 200 metri mizeriie, mizerie,!
    FEREASCA DUMNEZEAU DE animale bipede !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *