Topul judeţelor din Moldova după proiecte UE. Botoșaniul, în coada clasamentului

Deşi adesea pare a se vedea mai greu sau deloc, banii europeni vin pe tăcute înspre Moldova. Valoarea proiectelor europene implementate în zona de nord-est a ţării se apropie de pragul de 4 miliarde lei doar prin intermediul unui singur program de finanţare. Este vorba despre Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, una dintre cele mai importante surse de bani nerambursabili atât pentru autorităţile locale, cât şi pentru lăcaşuri de cult şi firme. Faţă de programarea anterioară, printre beneficiarii POR se numără şi ministere, în ultimele două luni fiind semnate 12 contracte în valoare totală de 467 milioane lei pentru construcţia de şcoli şi îmbunătăţirea serviciilor medicale în spitale. Proiectele Ministerului Educaţiei şi ale Ministerului Sănătăţii sunt implementate în cele şase judeţe ale regiunii, scrie Ziarul de Iasi.

Potrivit unei situaţii centralizatoare a Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), până acum au fost semnate aproape 500 de contracte. Valoarea totală a proiectelor se ridică la 3,61 miliarde lei, iar circa 83% din această sumă reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Într-un top al judeţelor, Iaşul conduce detaşat, cu o valoare a proiectelor de 930,3 milioane lei, urmat de Bacău (645,9 milioane lei), Neamţ (645,1 milioane lei), Suceava (563,4 milioane lei), Botoşani (504,7 milioane lei) şi Vaslui (321,4 milioane lei).

Dintre cele aproape 500 de contracte semnate deja, un număr de 5 proiecte însumează 1,14 miliarde lei, şi în toate cazurile este vorba despre reabilitări de drumuri. Fiecare dintre cele 5 proiecte are o valoare de peste 100 milioane lei. Proiectele au fost stabilite ca priorităţi înainte de debutul POR, în condiţiile în care consiliile judeţene şi-au unit forţele pentru a reabilita axele de transport interjudeţene. În total, sunt peste 500 km de drum judeţean care vor reabilitaţi, tronsoane de drum care fac legătura între capitalele de judeţ. Reabilitarea axelor rutiere strategice din zona de nord-est a ţării va sprijini în mod evident şi dezvoltarea zecilor de comune care se află pe traseul acestora.

Cel mai mare proiect face referire la refacerea a 106 km de drum judeţean pe traseul Botoşani – Plugari – Iaşi (334 milioane lei), urmat de Suceava – Sireţel – Iaşi (168 km, 327 milioane lei), drumul strategic Bârlad – Laza – Codăeşti (83 km, 217 milioane lei), Neamţ – Bacău (94 km, 185 milioane lei) şi axa rutieră Piatra Neamţ – limită judeţ Bacău (60 km, 145 milioane lei).

În afară de reabilitarea de drumuri, mai există alte trei proiecte ce trec pragul de 100 milioane lei. Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi va reabilita Spitalul de Copii din municipiul Iaşi (121,5 milioane lei), în timp ce Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) va construi şcoli (110 milioane lei) şi grădiniţe (104 milioane lei) în regiune. MEN a semnat contractele în luna decembrie 2018, la doar câteva zile după şi Ministerul Sănătăţii a semnat 10 contracte în valoare totală de 254 milioane lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii sanitare din Câmpulung Moldovenesc, Bacău (3 proiecte), Suceava, Botoşani (3 proiecte) şi Iaşi (2 proiecte).

Oportunitatea accesării de fonduri europene a fost speculată şi de poliţiştii din Neamţ: inspectoratul judeţean derulează un proiect de 30 milioane lei pentru modernizarea sediului din Piatra Neamţ. La Iaşi, un proiect asemănător este implementat de Serviciul Român de Informaţii, pentru reabilitarea termică a sediului din centrul oraşului (9,3 milioane lei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *