Șefa DSVSA Botoșani avertizează că tăierea porcilor cu pestă porcină africană nu este o soluție. „Proprietarul va păstra virusul în exploatația sa”

Șefa Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Minodora Vasiliu trage un semnal de alarmă și îi avertizează pe crescătorii de porci că, în cazul în care animalele din gospodărie prezintă simptomele pestei porcine africane, să taie animalul și să îl consumel nu este cea mai bună soluție, întrucât virusul rămâne în exploatația sa.

Astfel, în momentul în care proprietarul va cumpăra alți porci pentru a-i crește, și aceștia se vor îmbolnăvi.

Poate să facă ce vrea cu porcul lui, poate să-l consume el, atât, acolo, face ce vrea cu porcul lui că e proprietar. În schimb, omul trebuie să fie conștient că dacă acel porc a avut pestă porcină africană el va păstra virusul ăla mult timp pe exploatația lui și nu-și face decât rău. Și lui și celorlalți…Eu aș merge pe o variantă calmă, asumată, responsabilă, de a vedea dacă porcul se va îmbolnăvi, dacă e cazul să-l ucidem de prevenție, să-l dea pentru că vom despăgubi acel porc, nu face decât să păstreze un focar de pestă porcină africană pentru foarte mult timp acolo. Și dacă el spune că- azi îmi tai porcul și când e liniște îmi cumpăr altul- s-ar putea trezi ca porcii pe care îi cumpără să-i moară în exploatație, deci nu-și fac decât singuri rău”, a declarat Minodora Vasiliu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *