Profesorii, obligați să își ia concediu în vacanțele elevilor

Profesorii sunt trimiși, vrând-nevrând, în vacanță alături de elevi. Ministerul Educației a venit cu un ordin, care se află în dezbatere publică, prin care profesorii sunt puși să își ia toate cele 62 de zile de concediu într-un an.

Potrivit acestui ordin, directorii şcolilor, inspectorii școlari și profesorii vor trebui să-şi planifice concediile din timp şi să le efectueze în timpul vacanţelor şcolare.

Decizia ar fi motivată de faptul că multe cadre didactice nu beneficiază pe parcursul anului de toate zilele de concediu, zilele rămase fiind plătite din bugetul Ministerului Educației.

Se pune problema calculului drepturilor pe luna ianuarie și a apărut discuția aceasta cu concediul obligatoriu, în urma directivelor date prin aplicația pentru învățământ. Acolo se spunea că toată lumea este în concediu, ca regulă generală. Nu poate să fie toată lumea în concediu. S-a revenit și s-a reglementat situația printr-o nouă aplicație. Noi prin Edu-Sal suntem la Big Brother. Nu există niciun alt domeniu în afara învățământului unde să fie o asemenea monitorizare”, a declarat Liviu Axinte.

Potrivit ordinului, efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *