Îngrijorător! Județul Botoșani, fruntaș pe țară la consumul de alcool în rândul adolescenților

Județul Botoșani este fruntaș pe țară în ceea ce privește consumul de alcool în rândul adolescenților.  Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog a efectuat un studiu în rândul elevilor din 13 unități de învățământ din județul Botoșani, iar concluziile sunt dezastruoase.

90% dintre adolescenți au consumat băuturi alcoolice cel puțin o dată în viață, acest indicator înregistrat la nivelul județului Botoșani depășește media națională, care este de 77,9%.

Atâta timp cât alcoolul este vedeta petrecerii la acești tineri, este de înțeles și trebuie acționat pe linia aceasta”, a menționat Vlad Axinciuc, directorul centrului.

De asemenea, 5% dintre elevii chestionați au declarat că au consumat cel puțin odată în viață droguri ilicite, iar 50% au fumat.  De asemenea, în anul 2018, au apărut primele prezentări în Unitatea de Primiri Urgențe a consumatorilor de droguri de mare risc.

Situația nu este una îmbucurătoare, cu toate acțiunile făcute în școli de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a declarat că nu sunt suficiente acțiunile de prevenire din școli și că ar fi necesare înființarea unor centre pentru tratarea tinerilor care consumă droguri.

Se fac eforturi foarte mari de a preveni aceste fenomene. însă ar trebui să înființăm niște centre pentru tratarea acestor tineri care cad în capcana drogurilor, fără voia lor câteodată. Cred că ar trebui o inițiativă legislativă, care poate pleca și de la noi, ținând cont că la nivel național este o creștere a consumului de droguri și să gândim o strategie legat de înființarea unor centre de tratare a acestor persoane carea i-ar putea salava”, a menționat Birta

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *