Alarmant! Aproape 1100 de botoșănence, diagnosticate cu cancer de col uterin

Aproape 1100 de botoșănence au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, numărul fiind în creștere de la an la an. Potrivit unei situații prezentate de medicul Corneliu Saradan, de la Direcția de Sănătate Publică Botoșani, dacă în 2017 erau  1078 de cazuri de cancer col uterin, în primele nouă luni ale anului 2018 erau înregistrate 1095, un număr de 17 cazuri fiind nou diagnosticate. În mediul urban sunt cele mai multe cazuri, respectiv 580 și 515 la femei din mediul rural.

Medicii spun că, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică

Există cazuri depășite care ajung la spitale clinice universitare pentru intervențiile necesare, după care revin la noi pe secția de oncologie., Recent a decedat o persoană la Iași și e o problemă dificilă pentru că e decesul unei persoane tinere. Acest deces putea fi evitat. Există două modalități de a evita cancerul de col uterin. Avem vaccin împotriva virsului care declanșează cancerul de col uterin, iar în momentul în care o femeie își face vaccin împotruva acestui virus HPV, ea devine imună la acest virus și nu mai face cancer de col uterin. A fost acum câțiva ani în România o campanie de vaccinare, care s-a dresat în special fetițelor înainte de debutul vieții sexuale, însă pentru că au apărut refuzuri din partea părinților de a-și vaccina fetițele nu s-a mai repetat campania de vaccinare prin HPV. Dacă nu folosim vaccinarea, există o altă modalitate cel puțin la fel de eficientă, respectiv testul Papanicolau”, a menționat Corneliu Saradan.

Testarea, spune el, se poate face gratuit prin medicii de familie. De această testare gratuită beneficiază și femeile neasigurate. De altfel, în săptămâna 21-27 ianuarie 2019, Direcția de Sănătate Publică va desfășura ” Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin”. În cadrul acestei acțiuni vor fi distribuite afișe prin asistenții medicali comunitari mediatorii sanitari către comunele din județ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *