Un parlamentar îi scrie lui Flutur în legătură schimbarea laureatului la Premiul Eminescu: „Vă rog să salvați acest premiu”

liviu ioan stoiciu laureat premiu eminescuSenatorul USR Dan Lungu a trimis o scrisoare deschisă în atenția Primarului Municipiului Botoșani și a Consiliului Local, solicitându-le să explice deciziile care au stat la baza decernării Premiului „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia. Anul acesta, juriul l-a desemnat câștigător pe Constantin Abăluță, căruia i s-au livrat în cont 35.000 de lei, însă cum starea de sănătate nu i-a permis să ajungă la Botoșani pentru decernare, acesta a fost trimis de urgență la bancă pentru a returna suma de bani și câștigător a fost desemnat Liviu Ioan Stoiciu, al doilea în preferințele juriului.

Ca să își sprijine această decizie, organizatorii au invocat prevederile unui regulament care nu sunt publice pe niciun site, nici legat de eveniment și nici al administrației locale, în condițiile în care niciun mare premiu în literatură nu impune, pentru decernare, prezența fizică a câștigătorului.

În gestul dumneavoastră de a nu acorda premiul câștigătorului, Constantin Abăluță, ați invocat existența unui Regulament care prevede prezența obligatorie a laureatului la decernare, în baza căruia s-ar fi luat decizia acordării poetului ieșit pe locul doi. Doar că, printr-o totală lipsă de transparență, acel raport nu este de găsit nicăieri. Am sunat și la instituția pe care o conduceți, de unde am primit răspuns, în cele din urmă, să-l solicităm pe Legea 544/2001, ceea ce am și făcut”, a susținut Dan Lungu în scrisoarea deschisă.

dan lungu, senator, usr, stiri, botosaniPrin această scrisoare deschisă, care reflectă și îngrijorarea întregii comunități literare românești, senatorul USR Dan Lungu a solicitat clarificarea a zece puncte cu privire la Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia. Printre acestea, a fost solicitată publicarea regulamentului pentru a fi consultat public de către oricine, clarificarea criteriilor și procedurilor de jurizare și de acordare ale premiului, dar și publicarea unor documente publice ce ar trebui să existe într-o instituție publică care gestionează fonduri publice: a fost aprobat regulamentul în Consiliul Local? Există un proces verbal de jurizare? Există vreo procedură care permite anularea unui astfel de proces verbal? Există un document asumat prin care s-a schimbat numele câștigătorului? Are consimțământul juriului acel document?

„Ne uităm, cu toții, cu întristare, la faptul că în ultimii ani acest premiu a ajuns raiul mișcărilor de culise și ținta tuturor glumelor și ironiilor. Situația aberantă de anul acesta, inspirată parcă din Caragiale, nu face cinste nici premiului, nici lui Eminescu și nici orașului. Ca botoșănean de origine și ca scriitor, ca membru în Comisia de Cultură a Senatului României și ca iubitor de cultură, vă rog să salvați acest premiu. Credibilitatea lui e în cădere liberă, v-o spune un om foarte atent la pulsul vieții literare. Opriți dezastrul până nu e prea târziu”, a mai precizat senatorul ieșean.

Scrisoarea deschisă a fost trimisă luni, 21 ianuarie 2019, către Primăria Municipiului Botoșani. Dacă răspunsul acestora va conține o copie după regulament, acesta va fi făcut public pentru a-l consulta toți cei interesați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *