Viceprimarul Murariu despre scandalul privind Premiul Național ”Mihai Eminescu”: Premiem valoarea sau premiem prezența. Nu înțeleg de ce trebuie virați banii înainte

Viceprimarul municipiului Botoșani, Marian Murariu, dezaprobă modul în care a fost implicată Primăria municipiului Botoșani în scandalul privind acordarea Premiului Național ”Mihai Eminescu”.

Acesta a declarat că singurul rol pe care îl are primăria în această manifestare culturală este aceea de a asigura partea finaciară, respectiv premiul de 35.000 lei brut, menționând totodată că nici Regulamentul privind decernarea acestui premiu nu aparține Consiliului Local Botoșani, așa cum s-a invocat.

Murariu consideră că nu este normal ca acest premiu să nu fie înmânat câștigătorului pe motiv că nu a participat la eveniment.

”În momentul în care am oferit acest premiu poetului câștigător, nu am știut de acest scandal, am aflat ulterior. Am făcut săpături să văd despre ce este vorba și într-adevăr se pare că din partea juriului, cu o zi înainte de data de 14 ianuarie, a fost comunicat un câștigător și i s-au virat banii în contul domnului Abăluței, care era câștigătorul inițial, după care juriul a revenit asupra deciziei și a hotărât să vireze banii în contul domnului Liviu Ioan Stoiciu. Nu mi se pare normal, consider că întâi ar trebui înmânat premiul câștigătorului și a doua zi după decernarea premiului să fie virați banii în contul acestuia. Nu înțeleg de ce trebuie virați banii înainte. Se tot invocă un așa-zis regulament care presupune prezența poetului la festivitatea de decernare a premiului, nici acest lucru nu mi se pare normal: premiem valoarea sau premiem prezența? Ce se întâmplă dacă poetul este bolnav sau dacă este în spital, dumnealui poate fi un poet foarte valoros, dar din motive obiective nu poate ajunge. Ce facem, îi retragem premiul. Nu mi se pare normal acest lucru. Acest regulament care se tot invocă și care spune că este necesară prezența poetului la decernarea premiului nu este un regulament al Consiliul Local Botoșani, a menționat Murariu.

Viceprimarul municipiului Botoșani a mai spus că această grabă de a vira banii în contul poetului câștigător cu o zi înainte de festivitatea de premiere se datorează unuia dintre organizatori, respectiv lui Gellu Dorian.

Singurul rol pe care îl are primăria în această manifestare culturală este aceea de a asigura partea financiară, premiul de 35.000 lei brut, plus partea de organizare. În ceea ce privește decernarea premiului câștigătorului, aceasta se face în urma dezbaterilor juriului, deci primăria nu are niciun rol în a hotărî cine câștigă. Colegii de la contabilitate au primit de la domnul Gellu Dorian informarea că, căștigătorul din acest an este domnul Abăluță, s-a solicitat din partea domnului Dorian să se urgenteze depunerea banilor în contul domnului Abăluță, și nu înțeleg de unde atâta grabă, după care ulterior tot dumnealui a venit și a spus că trebuie să depunem banii în contul domnului Stoiciu. Graba provine în urma presiunii domnului Gellu Dorian”, a adăugat Murariu.

Acesta susține că anul viitor nu se va mai proceda în aceeași manieră, ci mai întâi va fi decernat premiul, după care se vor vira banii a doua zi.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *