Măsurile luate de autorități după suspiciunea de pestă porcină africană: Limitarea accesului populației în pădure și uciderea porcilor mistreți din zonă

Membrii Comitetului Local de Combaterea Bolilor s-a întrunit, duminică, la Prefectură și au decis măsuri pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane, după ce primele analize au confirmat existența acestei boli la un porc mistreț găsit mort în județ.

Directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, Ovidiu Airimițoaie, a declarat că o primă măsură luată a fost de izolare a focarului.

De asemenea, reprezentanții DSVSA vor cere repezentanților Direcției Silvice să limiteze accesul populației în pădure.

Eventual dacă au acțiuni de  tăieri, de exploatări forestiere, să fie reduse în această perioadă. Cu cât vom comunica mai bine, cu atât evităm pătrunderea virusului în gospodăriile populației”, a precizat adjunctul DSVSA.

El spune că în zona Hudeștiului, acolo unde s-a descoperit porcul infestat, erau în jur de 500 de porcine în gospodăriile oamenilor, dar asta la începutul lunii decembrie.

Noi ne-am focalizat pe  Hudești. Sunt undeva până în 500 de porcine și în localitatea Alba , în localitatea cea mai apropiată în care s-a găsit mistrețul pozitiv sunt undeva până în 100 de animale. Este situația de la începutul  lunii decembrie. Au fost sărbătorile de iarnă și au mai fost sacrificate animale. Situația trebuie actualizată, să știm ce animale sunt în zonă. Noi am fost permanent în alertă . În cursul anului trecut au fost examinate 864 de probe de la mistreții vânați și 19 probe de  la mistreții găsiți morți, fie loviți de mașină, fie din alte cauze. Până acum rezultatele au fost negative. Din păcate, la acest mistreț s-a confirmat”, a mai spus Airimițoaie.

El spune că pe fondul afectat, conform raportărilor gestionarului de vânătoare, ar fi în jur de 100-120 de mistreți în evidențe, și că măsura care va fi luată ar fi de uciderea porcilor mistreți la 13 kilometri în jurul locație prin pândă sau dibuire pentru a nu favoriza răspânirea bolii sau contaminarea altor animale sălbatice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *