Cele 30 de familii care vor primi case construite în cadrul parteneriatului dintre Fundaţia Habitat for Humanity şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului derulat în localitatea Dorohoi au inceput să muncească pe şantier la propriile lor case. Toate familiile repartizate pe loturile Habitat sunt foşti proprietari ale căror case au fost demolate după inundaţii. Majoritatea voluntarilor sunt persoane în vârstă şi au acceptat să lucreze la operaţiuni ce nu necesită efort sau calificare specializată. „M-am specializat pe şantier şi pot spune că m-am calificat la locul de muncă la cei 75 de ani pe care-i am. Simt că întineresc aici, lângă aceşti oameni cu sufltet mare şi mă bucur să văd cum cresc casele de pe o zi pe alta”, a spus Ioan Sotluz, unul dintre voluntarii cei mai longevivi de pe şantier. Persoanele vârstince care nu pot sta în frig sau nu pot desfăşura munci ce presupun efort fizic s-au oferit să-i ajute pe muncitorii Habitat cu ceaiuri calde. Locuinţele sunt reconstruite în parteneriat cu familiile beneficiare care vor lucra efectiv la construcţia lor dar şi cu voluntari locali sau din partea companiilor care susţin acest proiect.
Primul santier de reconstructie după inundatii a fost deschis în Dorohoi pe 19 august. În acest moment, se lucrează la constructia a 50 de locuinte amplasate diferit fată de momentul inundatiilor si la renovarea altor 50.
Asociaţia Habitat for Humanity România demarează interventia de reconstrucţie a locuintelor afectate de inundaţiile din iunie 2010. Interventia Habitat va consta în reconstructii, reabilitări, renovări de locuinte pentru un număr de peste 400 de familii sinistrate precum si consiliere, asistentă tehnică, suport în coordonarea reconstructiei, gestionarea si distribuirea de materiale si unelte de constructii pentru alte 3.200 de familii.