Aproape 50 de cetățeni străini prinși că stăteau ilegal în Botoșani, în 2018

imigranti pasaport, stiri, botosaniÎn cursul anului 2018, polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări – Biroul pentru Imigrări al județului Botoșani au asigurat managementul șederii în România pentru 636 de persoane, dintre care 369 din state terțe și 267 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH. Au fost depistați 47 de străini în situații ilegale și emise 36 de decizii de returnare. Totodată, polițiștii de imigrări au aplicat 58 de sancțiuni contravenționale în valoare de 13.000 de lei.

În ceea ce privește șederea/rezidența pe teritoriul României, în anul 2018, polițiștii din cadrul Biroului pentru Imigrări al județului Botoșani au asigurat managementul șederii, pe raza județului, pentru 636 de persoane, dintre care 369 de străini din state terțe, cei mai mulți din Moldova, Turcia  și Ucraina și 267  cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia, Franța și Germania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă, educaţie sau stabilire permanentă pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioada de referinţă au fost primite 8 invitații depuse pentru străini din state cu potențial migrator.

De asemenea, a fost aprobată prelungirea dreptului de ședere și au fost emise 191 de permise de pentru ședere temporară și pe termen lung. Au fost eliberate 72 de certificate de înregistrare și cărți de rezidență permanentă.

În aceeaşi perioadă, au fost emise angajatorilor 118  avize de angajare/detașare pentru lucrători permanenţi și detașați.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate acțiuni și controale cu forțe proprii și în cooperare cu instituțiile cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 47 de străini în situații ilegale.

Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale  care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 24 de decizii de returnare, prin care s-a stabilit termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României și 12 decizii de returnare sub escortă, prin care străinii au fost îndepărtați până la punctul de frontieră sau luați în custodie public în vederea returnării.

De asemenea, 15 dintre străinii depistați au solicitat protecția statului român și au fost conduși la Centrul Regional de Proceduri și Cazare  pentru Solicitanții de Azil Rădăuți.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 58 sancțiuni contravenționale în valoare de 13.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare și OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.

Controlul permanent asupra respectării legalității șederii în România a străinilor, combaterea migrației ilegale și a muncii nedeclarate rămân acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, potrivit unui comunicat al IPJ Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *