Marile magazine din Botoșani care bagă masiv alimente din afara României

Retailerii germani Lidl şi Kaufland, parte a aceluiaşi grup Schwarz, rămân şi în 2018 cei mai mari importatori de produse agroalimentare din România. Surprizele vin însă de la REWE, operatorul supermarketurilor Penny Market, care a coborât trei poziţii, şi de la Auchan care a ieşit din top 15 importatori. De asemenea, Delaco Distribution, compania care importă lactatele cu acelaşi nume, şi-a făcut loc în clasament, ajungând pe poziţia 14.

Cinci dintre cei mai mari importatori de produse agroalimentare din România sunt retaileri, arată ultimele date furnizate ECONOMICA.NET de către Institutul Naţional de Statistică. Este vorba despre retailerii germani Lidl şi Kaufland, parte a aceluiaşi grup Scharz, cei care au ocupat primele poziţii şi în 2017, Rewe România, operatorul brandului Penny Market care a coborât trei poziţii, de pe cinci pe opt, Profi Rom Food care a urcat un loc de pe 11 pe zece, Metro Cash and Carry care  a ajuns pe locul 11 de pe poziţia 12.

Este vorba despre retaileri care au în comun ponderea mare a mărcilor private, mare parte dintre ele fabricate peste graniţe.

În ceea ce priveşte evoluţia Rewe, aceasta ar trebui pusă în contextul în care retailerul german a vândut în 2015 divizia sa de supermarketuri Billa către concurentul Carrefour, astfel că acum operează doar brandul Penny Market cu care s-a extins anii trecuţi destul de agresiv. Retailerul a inaugurat 26 de unităţi în 2017, iar anul trecut 15, ajungând la o reţea de 236 de unităţi la nivel naţional.

Retailerul german a deschis în 2017, în România, 26 de noi magazine, mai multe decât în orice altă ţară europeană în care e prezent.

Cu un an în urmă, existau 6 comercianţi alimentari în clasamentul celor mai mari 15 importatori de mâncare din România, pe listă figurând pe ultima poziţie retailerul francez Auchan.

În rest, în clasament mai este bine reprezentat, prin trei companii, segmentul tradingului de cereale. Dintre aceştia, cel mai mare importator al anului trecut este Cargill Agricultura SRL, filiala locală a gigantului american cu acelaşi nume, care a urcat o poziţie până pe locul trei. Urmează Nidera România, controlată de un grup chinez. Comparativ cu 2017, când era al 9-lea cel mai mare importator, traderul a ajuns în 2018 pe locul cinci. Tot din acest domeniu de activitate, top 15 include acum şi compania cu capital american ADM Romania Trading.

De asemenea, un alt nou intrat surpriză al topului este distribuitorul de produse lactate Delaco, care are în portofoliu bradul cu acelaşi nume, Joya sau Lurpak. Delaco este de anul trecut în totalitate în proprietatea grupului francez Savencia care a cumpărat treptat business-ul creat de fraţii Tudor şi Dragoş Comăneciu.

TOP 15 FIRME IMPORTATOARE 2018 TOP 15 FIRME IMPORTATOARE 2017
1 SC LIDL DISCOUNT SRL SC LIDL DISCOUNT SRL
2 SC KAUFLAND ROMANIA SCS SC KAUFLAND ROMANIA SCS
3 SC CARGILL AGRICULTURA SRL SC BRITISH AMERICAN TABACCO
4 SC BRITISH AMERICAN TABACCO SC CARGILL AGRICULTURA SRL
5 SC NIDERA ROMANIA SRL SC REWE (ROMANIA) SRL
6 SC BUNGE ROMANIA SRL SC NESTLE ROMANIA SRL
7 SC FERRERO ROMANIA SRL SC BUNGE ROMANIA SRL
8 SC REWE (ROMANIA) SRL SC FERRERO ROMANIA SRL
9 SC NESTLE ROMANIA SRL SC NIDERA ROMANIA SRL
10 SC PROFI ROM FOOD SRL SC JT INTERNATIONAL MANUFACTURING SA
11 SC METRO CASH&CARRY SC PROFI ROM FOOD SRL
12 SC AGRANA ROMANIA SA SC METRO CASH & CARRY ROMANIA SRL
13 SC ADM ROMANIA TRADING SRL NIDERA B.V.
14 SC DELACO DISTRIBUTION SA PHILIP MORRIS INTERNATIONAL MANAGEMENT SA
15 SC JT INTERNATIONAL MANUFACTURING SA SC AUCHAN ROMANIA SA

Sursa: INS

Sursa: Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com