In perioada 27 septembrie- 1 octombrie 2010, a avut loc la Gradinita “dr. Gani Bahadirli” Iskenderun, Turcia, a treia reuniune de proiect din cadrul Parteneriatului Multilateral Comenius “Roads to the roots”, care se desfasoara in perioada 2009-2011. Parteneriatul este coordonat de Scoala cu cl. I-VIII nr. 8 “Mihail Kogalniceanu” Dorohoi ce are ca parteneri Scoala cu cl. I-VIII Hiliseu-Horia, Gradinita “dr. Gani Bahadirli” Iskenderun, Turcia si Scoala I-OU “St. Kliment Ohridski” Sandanski- Bulgaria.
Principalele obiective ale parteneriatului sunt:
– Reintoarcerea tinerei generaţii către adevărata lor identitate prin descoperirea tradiţiilor, conservarea adevaratelor valori spirituale şi umane;
– promovarea toleranţei, a respectului şi diversităţii şi susţinerea dialogului intercultural
– dezvoltarea cooperării între şcolile partenere în vederea stimulării interesului pentru învăţarea pe tot parcursul vieţii
Delegatia romana a fost formata din 13 cadre didactice, membre ale echipelor de proiect (6 cadre didactice de la Scoala 8 Dorohoi si 7 cadre didactice de la Scoala Hiliseu-Horia), iar delegatia bulgara a fost formata din 6 cadre didactice
Programul reuniunii a fost bogat si variat, urmarind atingerea obiectivelor parteneriatului dar si prezentarea la un nivel inalt al scolilor partenere precum si al traditiilor si obiceiurilor populare si al specificului national.
Cel mai important eveniment al reuniunii de proiect a fost deschiderea expozitiei care reprezinta primul produs final al celui de-al doilea an de proiect.
Aceasta expozitie comuna contine obiecte traditionale specifice tarilor de origine ale scolilor partenere: masti traditionale, costume traditionale, broderii, oua incondeiate, unelte traditionale iar scopul principal al expozitiei este punerea impreuna a diferitelor culturi, traditii, costume,moduri de viata.
Remarcabil este ca majoritatea acestor exponate au fost realizate manual de catre elevi in cadrul atelierelor organizate in scolile partenere sub numele de “Maini indemanatice”
Expozitia a fost deschisa la Centrul Educatiei din Iskenderun de catre directorul educativ al districtului Iskenderun si coordonatorul proiectului –prof. Iordana Mihai, la eveniment participand si reprezentanti ai autoritatilor locale, profesori, elevi, parinti, mass-media.
Evenimentul a fost mediatizat in presa locala, spatii largi acordand site-ul www.hataypress.net.
In cadrul reuniunilor de proiect s-au discutat si s-au pus la punct detaliile privind realizarea celorlalte trei produse finale ce vor fi realizate in cel de-al doilea an de proiect:
1. un DVD continand filme ce vor prezenta elevi preparand mancaruri traditionale sub directa indrumare a unei persoane cu experienta in domeniu
2. o carte de bucate cu mancaruri traditionale fiecarei tari de origine a scolilor partenere, traduse in limbile engleza, romana, bulgara si turca in care vor putea fi lecturate retete, ingredientele si modul de preparare.
3. imbogatirea site-ului proiectului www.projectroadstotheroots.wordpress.com cu noi materiale si imagini reflectand activitatile desfasurate.
Programul reuniunii a mai cuprins
1- Intalnirea cu elevii, cadrele didactice, comunitatea locala si autoritatile locale.Membrii delegatiei avand ocazia sa cunoasca sistemul educational din Turcia si particularitati ale scolilor vizitate, sa interactioneze cu cadrele didactice si elevii, sa-si insuseasca exemple de bune-practici oferite, sa schimbe pareri si opinii, sa ofere solutii din experienta scolilor de provenienta.
2 – Activitati cultural-educative ale elevilor gradinitei si scolii gazda constand in cantece si dansuri populare din regiunea Hatay, dansuri moderne, prezentarea costumelor si unor obiceiuri traditionale.
3- vizite de documentare la diferite obiective in scopul cunoasterii traditiei populare si a mostenirii culturale din Turcia: biserica Sfantul Petru, Muzeul de arheologie si moscheea Habibi Neccar ( unde este mormantul sfantului apostol Pavel) din Antakya, cascada Harbiye, necropola sfantului musulman Bayezid, prepararea meselor traditional taranesti.
Concluzionam ca reuniunea de proiect de la Gradinita “dr. Gani Bahadirli” din Iskenderun, Turcia si-a atins obiectivele, programul reuniunii a fost bogat si variat, urmarind prezentarea la un nivel inalt al scolilor partenere precum si al traditiilor, obiceiurilor populare si al specificului national.