E.on Gaz face recomandari asupra modului de utilizare a gazului pe timp de iarna

E.on Gaz face recomandari asupra modului de utilizare a gazului pe timp de iarna. Improvizaţiile, utilizarea incorectă a aparatelor alimentate cu gaz şi necurăţarea coşurilor de evacuare a gazelor arse continuă să fie  principalele cauze ale producerii unor evenimente grave. Numai anul trecut, 26 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 75 au avut de suferit în urma unor explozii sau intoxicaţii cu monoxid de carbon. În sezonul rece, odată cu punerea în funcţiune a aparatelor şi instalaţiilor de încălzire alimentate cu gaz, creşte pericolul producerii unor accidente sau a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon în urma folosirii necorespunzătoare a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, respectiv a efectuării unor modificări neautorizate ale acestora. "În anul 2009, în aria de competenţă a companiei noastre au avut loc 46 de explozii sau incendii datorate în cea mai mare parte folosirii incorecte a aparatelor de utilizare alimentate cu gaze naturale sau a improvizaţiilor efectuate la aceste instalaţii. În urma acestor evenimente 26 de persoane au avut de suferit iar 2 persoane au decedat. Totodată, s-a înregistrat un număr de 39 de cazuri de asfixii şi intoxicaţii cu monoxid de carbon având drept cauză principală lipsa tirajului la coşurile de evacuare a gazelor arse. Consecinţele au fost grave, aceste evenimente soldându-se cu 49 de persoane intoxicate cu monoxid de carbon şi cu un număr de 24 de persoane care şi-au pierdut viaţa. Pentru prevenirea evenimentelor grave, compania E.ON Gaz Distribuţie informează că, pentru propria lor siguranţă, consumatorii trebuie să respecte cu stricteţe următoarele reguli privind utilizarea instalaţiilor de gaze naturale", se precizeaza in comunicat. Astfel este indicat:

§ să nu doarmă cu focul deschis (in cazul aparatelor neautomatizate);

§ să nu doarmă în încăperi cu aparate de utilizare neracordate la coşul de fum (aragaz etc.);

§ să nu lase focul nesupravegheat la arzătoarele neautomatizate;

§ să nu folosească aparate de utilizare care nu sunt etanşe sau nu au tiraj;

§ să nu folosească improvizaţii la instalaţiile de utilizare;

§ să asigure o ventilare permanentă în încăperile unde funcţionează centralele termice sau aparatele de consum cu flacără liberă;

§ să asigure verificarea şi curăţarea coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an (o dată, obligatoriu înaintea începerii sezonului rece).