Criza economica se reflecta in scaderea cu 9,6% a veniturilor totale ale municipalitatii.
Daca la finele lunii septembrie a anului trecut veniturile totalizau 140,4 milioane lei, in acest an suma incasata este de 127 de milioane de lei. "Explicatia este aceea ca a scazut foarte mult cota care revine municipalitatii din impozitul pe salarii platit de agentii economici. Anul trecut cota cuvenita dupa noua luni a fost de 36,3 milioane de lei, iar in acest an s-a diminuat la 31,9 milioane lei. A scazut si subventia acordata de la bugetul de stat pentru termoficare. Daca anul trecut am primit 3,5 milioane lei, in acest an suma a fost de doua milioane de lei. Alte scaderi sunt cauzate de diminuarile salariale din sistemul bugetar", a declarat Valerian Sanduc, director economic al Primariei Botosani.
Primaria va incheia anul cu datorii
Si activitatea agentilor economici a fost afectata de criza, situatie reliefata si de modul in care s-au achitat de obligatiile financiare catre bugetul local. Daca la 1 octombrie 2009 impozitul pe cladiri platit de agenti economici totaliza 7,2 milioane lei, suma incasata in acest an a fost de 5,9 milioane lei. Scaderea veniturilor totale ale municipalitatii nu afecteaza deocamdata activitatea curenta "Nu avem plati restante nici pentru unitatile de invatamant, nici pentru celelalte institutii", a mai spus Valerian Sanduc. Daca anul trecut municipalitatea a incasat aproximativ 90% din sumele prevazute in buget, la finele acestui an nivelul incasarilor se va situa la aproximativ 70%. Valerian Sanduc a estimat ca municipalitatea va incheia anul cu datorii de trei-patru milioane de lei.
Impozite platite de botosaneni
In ciuda greutatilor financiare generate de perioada de criza, botosanenii se dovedesc a fi buni contribuabili. Sumele platite de locuitorii municipiului in contul impozitelor si taxelor locale totalizeaza 23,1 milioane lei, fata de 22,3 milioane lei in aceeasi perioada a anului trecut. Comparativ cu anul trecut se inregistreaza o crestere cu 23% a incasarilor din concesiuni (2,6 milioane la 30 septembrie 2010, fata de 2,1 milioane lei la 30 septembrie 2009). Din impozitul pe cladiri persoane fizice s-au colectat la bugetul local 3,5 milioane lei, fata de 2,9 milioane lei in aceeasi perioada din 2009. Amenajarea si concesionarea parcarilor se dovedesc a fi o afacere profitabila pentru municipalitate. Dupa noua luni, taxa de rezervare loc de parcare platita de botosaneni a adus la bugetul local 1,6 milioane de lei, fata de 1,1 milioane in perioada similara a anului trecut. Au crescut incasarile si la capitolul impozit pe mijloacele de transport detinute de populatie, respectiv 1,9 milioane lei, fata de 1,5 milioane lei la 1 octombrie 2009. "Incepand cu luna iunie am avut o sursa suplimentara de venit la bugetul local, respectiv 50% din taxa notariala perceputa la tranzactiile imobiliare. Numai din aceasta taxa au ajuns la buget 216.000 lei", a precizat Valerian Sanduc.