Record national de pacienti pentru medicul din Ungureni

Medicul de familie din Ungureni, Corneliu Rotariu, bate recordul national la pacienţi înscrişi pe listă. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, medicul de familie din Ungureni are nici mai mult nici mai puţin de 6.214 pacienţi. În top urmează medicul din Avrămeni cu 5518 pacienţi pe listă. La polul opus sunt medici noi care  se află deocamdată în convenţie cu Casa de Asigurări de Sănătate şi care nu au pe liste decât câteva sute de pacienţi. Cei mai puţini îi are un medic din Santa Mare, care este în convenţie cu instituţia de asigurări de sănătate şi care nu a reuşit să adune decât 173 de pacienţi. Medicii noi au termen ca în şase luni cât are încheiată convenţia să adune 800 de pacienţi pe listă. În caz contrar, acesta nu va intra în contract cu Casa de asigurări de sănătate. În cazul medicului de la Ungureni, care are 6.214 pacienţi pe listă, acesta munceşte mai mult decât restul medicilor de familie cu pacienţi mai puţin, însă este remunerat la fel ca aceştia.

Potrivit prevederilor contractuale din acest an, medicii de familie sunt plătiţi până la 2.200 de pacienţi ce depăşeşte această cifră se cheamă muncă voluntară.

„Dânsul are peste 6000 de pacienţi, însă oricum nu este plătit până la 2000 pacienţi. În rest, face muncă voluntară”, a spus Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani. Tocmai în ideea de a uşura munca medicilor cu pacienţi mai mulţi pe liste, reprezentanţii comisiei paritare din sănătatea botoşăneană au decis înfiinţarea a 11 posturi noi de medic de familie în judeţ.

„Am decis 11 norme în tot atâtea locaţii unde medicii să poată intra în contract cu casa. Problema este că medici sunt, însă când ajung în comunitate se izbesc de refuzul autorităţilor locale în vederea alocării unui spaţiu în care să îşi desfăşoare activitate. A fost scos post implicit la Ungureni, însă medicul nu a putut să profeseze din cauză că autoritatea nu i-a dat spaţiu. Acolo, medicul are un angajat tot medic pentru a face faţă situaţiei şi lucrează de dimineaţă până seară, dar este plătit la fel cât un medic care are 2000 de pacienţi. El este depunctat dacă depăşeşte numărul de 2.200 de pacienţi. Pe de altă parte, nu poate da nici pacientul afară”, a precizat medicul Doru Culiceanu, membru în Colegiul Medicilor din Botoşani.

Medicii de familie trebuie să aibă peste 800 de asiguraţi, asta în mediul rural,  ca să poată intra în contract cu CAS Botoşani. Cei care nu realizează această cifră nu pot intra. La ora actuală trei medici sunt deocamdată în convenţii cu instituţia de asigurări de sănătate