Cea mai valoroasă piele de oaie se găseşte în România, iar preţul său ajunge şi la 3000 de euro

piele de oaie, stiri, botosaniUn grup de cercetători din Botoşani a obţinut prin experimente genetice o rasă unică în Europa. Este vorba despre astrahanul sur-argintiu, folosit pentru cele mai frumoase articole de îmbrăcăminte. O haină ajunge şi la 3000 de euro.

Două culori pe aceeaşi fibră. Asta face ca pielea noii rase de oaie să fie unicat. Şi, în funcţie de culorile existente, se obţin nuanţe de argintiu, platină şi chiar auriu.

Timp de aproape două decenii au lucrat specialiştii de la Staţiunea de Cercetare de la Popăuţi, judeţul Botoşani, pentru a obţine cea mai valoroasă piele. Astrahanul sur-argintiu este unic în Europa

Florea Alexandru, cercetator: Au fost momente şi dificile când finanţarea a fost la pământ. În rest, în plan de cercetare momentele grele nu sunt punctuale, ele vin şi pleacă, se pot depăşi foarte uşor dacă ştii cum.

Pentru rezultate foarte bune, împerecherea oilor nu se face la întâmplare.

Florea Alexandru, cercetator: Avem pe nişte registre performanţa la naştere a mamelor şi a berbecilor şi în funcţie de caracterele care ne interesează să le avem în descendenţă facem potrivirea.

Acum, noul tip de piele este foarte căutat şi peste hotare.

Ionica Nechifor, director statiune Popauti: Pe piaţa Canadei, piaţa Statelor Unite, pielicelile din România ajung în mare parte pe piaţa Rusiei. Am o colaborare cu o firmă de confecţii şi care doreşte să intre în contact direct cu producătorul din jud Botoşani.

O bucată de piele ajunge la peste 300 de lei, iar o haină depăşeşte suma de 3.000 de euro.

Pielicica se obţine de la miei în maxim trei zile de la fătare, asta pentru a fi de cea mai bună calitate, cu un buclaj şi o culoare aparte.

sursa: observator.tv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *