Compartiment de geriatrie în Spitalul Județean, ignorat de medicii de familie și pacienți. Medic: Rețeaua nu funcționează așa cum trebuie

Spitalul Județean are de mai bine de zece ani un compartiment de geriatrie care oferă mai multe servicii pacienților vârstnici, însă acest lucru nu este cunoscut nici de aceștia și nici de medicii de familie.

Deși ar trebui să-i îndrume pe vârstnici către acest cabinet, medicii de familie le dau trimiteri pe secțiile aglomerate, care necesită și programări, neștiind că în cadrul unității spitalicești există și un compartiment de geriatrie, unde persoanele peste 65 de ani pot face consultații generale, respectiv cardiovascular, sistem nervos, aparat locomotor, și ulterior, de aici, pacientul poate fi direcționat către consult de specialitate.

Geriatria se ocupa de prevenția, diagnosticul și  tratamentul bolii pacientului vârstnic și de  probleme specifice îmbătrânirii.

În România încă, deși geriatria există de mult timp ca specialitate și s-a reluat după o perioadă de pauză, dar specialiști se formează de 15 ani, rețeaua nu funcționează așa cum ar trebui din pricina unei minime informații și a populației și a medicilor de familie. Un pacient vârstnic foarte rar este direcționat direct către cabinetul de geriatrie pentru a face o evaluare generală, pentru a evalua niște probleme specifice și dacă problemele sunt foarte grave și necesită un consult de specialitate pentru o altă problemă, să fie direcționat pacientul acolo. Minusul cel mai mare este că nu înțeleg că la un vârstnic pot să faci un screening. Eu identific ce problemă are conform vârstei și dacă este nevoie de un alt consult de specialitate, după care va fi direcționat către un alt coleg care îl va prelua sau retrimite, dacă consideră că problema poate fi rezolvată, în ambulatoriu. Pacientul este într-un câștig, pentru că noi vom ști după acest screening în ce fază se află”, a declarat Laura Puiu, medic specialist în geriatrie.

Medicul botoșănean a spus că de cele mai multe ori cazurile de osteoporoza, sindromul vertiginos sau oscilația unei tensiuni arteriale sunt direcționate către cabinete suprasolicitate, unde pacientul trebuie să facă programare și să aștepte o lună sau două pentru a intra la o minimă evaluare.

O parte dintre medicii de familie știu și trimit pacienții, dar sunt foarte puțini care știu că există acest cabinet. Rețeaua fost concepută la nivel național pentru acest screening al pacienților. Am vrea ca bătrânii să nu vină când nu mai pot, așa cum populația la nivel general  vine la medic”, a mai spus Laura Puiu.

La acest cabinet se fac câte cinci-șase consultații în medie, pe zi, însă s-ar putea și până la 20 de consultații pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *