Tot mai multe mame minore nasc prematur copii. Ignoranţa, lipsa controlului medical şi condiţiile socio-economice sunt cauzele care duc la astfel de situaţii, spun medicii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani. Ultimul copil născut prematur, adică înainte de termen, şi care cântărea 1.400 de grame s-a născut săptămâna trecută. Cadrele medicale botoşănene spun că în ultima perioadă numărul naşterilor premature a cunoscut o creştere la nivelul judeţului.
“Fiecare se hrăneşte şi trăieşte cum poate, în condiţii igienice insalubre, precare. Generalitatea este altă cauză, însă în ultima perioadă s-a constatat că lipsa de dispensabilizare este o cauză tot mai frecventă. Majoritatea vin la noi fără să fie luate în evidenţă, fără analize. Alimentaţia şi stresul sunt incluse în condiţiile socio-economice şi sunt factorii, de asemenea, care contribuie la astfel de naşteri. De asemenea, educaţia”, a precizat medicul Gladiola Ilcu, directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.
Cele mai multe dintre mamele care nasc copii prematuri sunt minore şi vin din mediul rural.
“Sunt foarte multe mame minore. Anul acesta cred că am bătut recordul la numărul de mame minore”, a mai spus directorul medical al Maternităţii Botoşani.
Anul acesta cel mai mic copil născut prematur a cântărit 900 grame. Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, în primele nouă luni ale anului în curs au fost înregistrate 220 de naşteri premature, iar anul trecut au fost 336 copii născuţi prematur. Prematurul este orice copil care s-a născut înainte de 37 săptămâni de gestaţie. Pragul de greutate este în cazul bebeluşilor de 2.500 de grame. Specialiştii mai spun că prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate din decesele neonatale, reprezentând una din principalele cauze de mortalitate neonatală din România. Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresă respiratorie au risc de apariţie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrală, retard mental, handicap psihomotor. Există, de asemenea, studii care asociază prematuritatea şi cu autismul.