Numărul botoșănenilor care fac credite pentru a-și cumpăra locuințe a scăzut drastic. Vezi cu cât!

Numărul botoșănenilor care se împrumută la bănci pentru a-și cumpăra o locuință a scăzut drastic, potrivit unui top realizat de profit.ro. În Botoșani s-au înregistrat cele mai mari scăderi de la un an la altul în privința volumului de rapoarte, adică 29%

Aproximativ 63.000 de români au încercat să se împrumute de la bancă pentru a-și cumpăra o locuință în primele nouă luni din acest an, cu aproape 13% mai puțini decât în perioada similară a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Profit.ro pe baza ultimelor date, extrase din Baza Imobiliară de Garanții a Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR). Cei mai mulți provin din București, Ilfov și Cluj, iar cei mai puțini din Caraș-Severin, Covasna și Harghita. Evoluția descendentă a tranzacțiilor imobiliare a fost consemnată pentru a patra lună consecutiv și de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), care urmărește contractele de vânzare-cumpărare cu toate tipurile de proprietăți. Începând cu luna august a acestui an, românii s-au oprit brusc din cumpărături și s-a consemnat o scădere de 30% a tranzacțiilor imobiliare, comparativ cu aceeași lună din 2017. Scăderea a continuat în septembrie cu un procent de 26,4%, iar în octombrie volumul tranzacțiilor s-a mai diminuat cu 14% față de anul anterior. Luna trecută, volumul vânzărilor s-a redus cu încă 21%. Această evoluție a început să aprindă spiritele în piața rezidențială, iar specialiștii vorbesc despre o posibilă reacție a populației la planul Băncii Naționale a României (BNR) de a limita gradul de îndatorare la credite la 40%, ceea ce înseamnă că valoarea ratei lunare nu va putea depăși 40% din câștigul celui care se împrumută.

Chiar dacă volumul rapoartelor întocmite de evaluatorii imobiliari pentru obținerea de credite ipotecare în primele nouă luni din acest an este cu aproape 13% mai mic, comparativ cu primele trei trimestre din 2017, valoarea cumulată a locuințelor cuprinse în rapoartele ANEVAR în acest an depășește 5 miliarde de euro și este cu doar 4,5% sub nivelul din perioada similară a anului trecut. Asta înseamnă că s-au evaluat mai puține locuințe, însă valoarea acestora a fost mai mare față de anul trecut. În total, evaluatorii au întocmit 83.260 de rapoarte de evaluare pentru proprietăți comerciale, rezidențiale, industriale, terenuri, cu destinație mixtă, agricolă sau alte tipuri în primele nouă luni, însă ponderea celor destinate creditelor pentru locuințe este de 74,6%. Din iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația de a raporta în Baza Imobiliară de Garanții cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România. Evoluția descendentă a volumului de rapoarte se constantă în aproape toate județele țării. În Botoșani s-au înregistrat cele mai mari scăderi de la un an la altul în privința volumului de rapoarte, adică 29%, urmat de Hunedoara și Sălaj, cu scăderi de 24% fiecare. Doar în Călărași și în Brăila s-au consemnat stagnări. Cei mai mulți români care au trecut pragul băncilor în primele nouă luni din acest an provin din București, unde s-au realizat 15.848 de evaluări pentru credite ipotecare. Abia jumătate din acest volum s-a înregistrat în Ilfov, care ocupă locul doi în clasamentul întocmit de Profit.ro. Aproape 5.500 de clujeni au fost interesați să își cumpere o locuință cu credite ipotecar până în septembrie.

Sursa: Profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *