1 ianuarie, sărbătoarea Sfântului Vasile. Ce trebuie să faci ca să ai noroc tot anul

Sfantul Vasile cel Mare este sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 1 ianuarie si pe 30 ianuarie alaturi de Sfintii Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. S-a nascut in anul 330, in Capadocia, intr-o familie numeroasa. A avut patru surori si patru frati. Cinci din cei noua au devenit sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe, alaturi de parintii lor, Vasilie, Emilia si Macrina cea Batrana, bunica Sfantului Vasile. Doi dintre fratii sai au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa si Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfanta Macrina cea Tanara, a ajuns un model de viata ascetica, scrie Stiripesurse.ro.

Temelia educatiei sale este pusa de tatal sau, Vasile, profesor de retorica la Neocezareea in Pont, fiu al Sfintei Macrina cea Batrana si elev al Sfantului Grigorie Facatorul de Minuni. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol si Atena, insusindu-si tot ceea ce era mai bun din cultura pagana. In anul 356 revine in tara si devine profesor de retorica.

Sfantul Vasile, sarbatoare de cruce rosie. Traditii si superstitii in prima zi din an

Pe 1 ianuarie, de Sfantul Vasile este sarbatoare de cruce rosie, unul dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii Ortodoxe. Este cel mai mare teolog crestin, despre care se spune ca este pazitorul de duhuri rele.

Potrivit traditiei, daca ninge, anul va fi imbelsugat, iar daca este senin, populatia va fi sanatoasa.

In Ajunul Sfantului Vasile, in Moldova se asaza 12 coji de ceapa, in care se pune sare. A doua zi se va afla in care luna va ploua si in care nu: daca ceapa a lasat apa, inseamna ca acea luna va fi ploioasa, daca nu, este semn de seceta.

Daca noaptea este senina, anul 2019 va fi unul bun.

De Sfantul Vasile, fetele nemaritate isi fac coronite din crengute de mar pe care leaga un inel, busuioc, o batista, o para argintata si un sir de margele, apoi le ascund afara. Daca a doua zi gasesc coronitele cu bruma pe ele se vor marita cu om bogat, daca nu,  viitorul sot va fi un om sarac.

De asemenea, fetele nemaritate se duc in grajd sau in cotetul porcului, lovesc animalele cu piciorul si spun “anul acesta”, “anul viitor” sau “al doilea an”. Daca porcul grohaie sau vita se misca la prima strigare, atunci fata se va marita in urmatoarele luni, iar daca se misca la urmatoarele strigari, atunci fata se va marita peste un an sau doi.

In prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de noroc si belsug.

Daca vrei sa ai noroc tot anul, rastoarna pe masa o cutie cu chibrituri si da de pomana unui sarac.

Nu da bani cu imprumut pe 1 ianuarie, ca aduce a paguba. Nu gati cu carne de pui, daca vrei sa iti mearga bine tot Anul Nou.

Primeste-i in casa pe colindatorii care vin cu sorcova si cu semanatorii, pentru a avea noroc tot anul.

De asemenea, pe 1 ianuarie, de Sf Vasile, in sarbatoare de cruce rosie, nu se spala, nu se munceste. Pe 1 ianuarie, e zi libera de la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *