Veste buna pentru oamenii de afaceri care lucreaza cu statul: Guvernul a decis compensarea obligatiilor la buget cu sumele pe care firmele le au de incasat

 

Executivul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează OUG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Actul normativ propune reglementarea compensării de drept, adică stingerea creanţelor reciproce chiar în momentul când creanţele există deodată, indiferent dacă debitorii au sau nu cunoştinţă despre aceasta.

„Până acum, acest lucru se făcea la cerere, prin excelenţă, acum am consacrat compensarea de drept a acestor creanţe”, a explicat premierul Emil Boc.

Ministrul Finanţelor Publice a declarat că „ANAF-ul va fi obligat ca în momentul în care un contribuabil are de încasat de la buget şi are datorii, să se facă compensarea din oficiu.”
De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen de la 0,04% pentru fiecare zi de întârziere, faţă de 0,05% cât este în prezent. Premierul Emil Boc a apreciat că „prin acest mecanism firmele aflate în dificultate beneficiază de sprijin din partea statului”.
Totodată, actul normativ reglementează posibilitatea neînceperii sau suspendării executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decât creanţa fiscală pentru care s-a început executarea silită. „Dacă o firmă are de primit bani de la stat nu se va mai declanşa procedura de executare silită, sau se va suspenda, dacă ea a fost începută, pentru că nu este firesc ca o firmă să fie trimisă în faliment, dacă are de primit bani de la stat, în urma prestaţiilor pe care le-a efectuat. Prin această modificare venim în sprijinul acelor firme care au de încasat bani şi s-a deschis împotriva lor procedura de executare silită sau urmează să se deschidă procedura de executare silită”,  a precizat premierul Emil Boc.
***
Executivul a adoptat astăzi o Hotărâre de Guvern privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltării economice durabile, care vizează modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc şi creează locuri de muncă în România pot beneficia de ajutor de stat.
Actul normativ reduce pragul minim al condiţiei de eligibilitate referitoare la valoarea investiţiei, la minim 5 milioane de euro, şi a locurilor de muncă nou create de la 100 la 50, astfel încât să aibă acces la această formă de sprijin şi IMM-urile.
De asemenea, se vor avea în vedere patru categorii de proiecte eligibile:
v                Investiţii între 5-10 milioane euro, inclusiv, şi minim 50 de locuri de muncă
v                Investiţii între 10-20 milioane euro, inclusiv, şi minim 100 de locuri de muncă
v                Investiţii între 20-30 milioane euro, inclusiv, şi minim 200 de locuri de muncă
v                Investiţii care depăşesc 30 milioane euro şi minim 300 de locuri de muncă
 
Şeful Executivului a precizat că „pentru 2010 mai avem încă la dispoziţie 65 de milioane de euro pentru firmele care generează afaceri în România şi creează locuri de muncă.”
 De asemenea, pentru facilitarea sprijinirii cât mai multor operatori economici, a fost extinsă sfera de cuprindere a categoriei costurilor eligibile prin introducerea costurilor legate de realizarea construcţiilor în scop turistic şi medical. 

Guvernul a adoptat astăzi un pachet legislativ destinat susţinerii mediului de afaceri, a declarat premierul Emil Boc, la finalul reuniunii Executivului.
Primul-ministru a anunţat principalele decizii luate astăzi, şi anume: eliminarea impozitului minim începând cu 1 octombrie 2010, diminuarea nivelului dobânzii datorate pentru creanţele fiscale neachitate la termen, neînceperea executării silite în cazul în care contribuabilul are în curs sau depune o cerere de rambursare de bani de la stat, modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc şi creează locuri de muncă în România pot beneficia de ajutor de stat.