Cheltuilelile bugetare in judetul Botosani crescute in an de criza

Botosaniul figureaza printre judeţele în care funcţionarii nu au ţinut cont de criza din România şi au cheltuit pe diverse bunuri şi servicii mai mulţi bani decât anul trecut, intr-un clasament realizat de Evenimentul Zilei, pe baza datelor de la Ministerul Finantelor Publice.

Topul relevă faptul că autorităţile locale din Botosani şi-au crescut cheltuielile pe bunuri şi servicii cu 9,9% în primele şapte luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Pe priomul loc se afla judetele Covasna, Maramureş şi Ilfov, cu cheltuieli mai mari de pina la 20% fata de anul trecut.

Campionii la tăierea cheltuielilor

La polul opus, campioni la tăierea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile sunt judeţele Giurgiu, cu o reducere de 15,2%, Argeş (-15,1%) şi Sălaj (-12,5%). Acestea sunt urmate de Braşov (-11,1%), Mureş (-9,2%), Bistriţa-Năsăud (-9%), Iaşi (-8,9%) şi Bacău (-7,8%).

Potrivit execuţiei bugetare pe primele şapte luni ale anului, cheltuielile pe bunuri şi servicii ale unităţile teritoriale au crescut cu aproape 8% faţă de perioada ianuarie-iulie 2009, în timp ce autorităţile centrale au înregistrat o reducere de aproape 25% la acest capitol.

Capitolul din buget referitor la bunuri şi servicii cuprinde cheltuielile destinate unor servicii precum consultanţă, proiectare, arhitectură, inginerie, publicitate etc., dar şi bunurilor achiziţionate de autorităţi.

Un raport publicat în luna mai a acestui an arăta că, în primele patru luni, instituţiile guvernamentale şi companiile de stat au dat pe bunuri şi servicii nu mai puţin de 124 milioane lei, aproximativ cât întreaga sumă cheltuită în aceste scopuri anul trecut. Printre achiziţiile efectuate se numărau obiecte precum autoturisme, laptopuri, calculatoare, telefoane mobile, aparate de aer condiţionat, fotocopiatoare şi imprimante laser color.

Primele zece judeţe care au sfidat austeritatea

Judeţul   Cheltuielile cu bunuri şi servicii (milioane lei)   Creşterea  faţă de 2009
 
      
1. Covasna               43,6                                                20,7%

 
2. Maramureş           88,2                                                 14,7%

 
3. Ilfov                  154,1                                                 13,6%
 
4. Olt                     62,9                                                 12,9%
 
5. Satu Mare           76,5                                                 12%
 
6. Botoşani             49,5                                                                9,9%
 
7. Vaslui                67,4                                                   9,5%
 
8. Prahova             133                                                    9,2%
 
9. Hunedoara          103,8                                                 7,6%
 
10. Galaţi               73,2                                                   7,2%