Cursuri gratuite organizate pentru tinerii din mediul rural

Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti, derulează proiectul strategic "RURALTIN – servicii integrate şi personalizate pentru tinerii din mediul rual", finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectul a demarat în octombrie 2009 cu finalitate prognozată pentru septembrie 2011. Proiectul RURALTIN şi-a propus oferirea de servicii integrate şi personalizate de formare, informare, consiliere şi consultanţă pentru tinerii din mediul rural, pe parcursul lui fiind preconizată şi înfiinţarea a 3 centre suport pentru tineri, care vor activa în cele 3 regiuni ale proiectului: Nord-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Est. Centrele vor oferi acces la calculator şi internet, cursuri de formare, acces la materiale informative, servicii de consiliere pentru ocupare profesională şi consultanţă pentru dezvoltarea şi diversificarea afacerilor locale.

Pe 13 septembrie a.c., echipa de proiect a avut o întâlnire cu coordonatorii regionali, responsabilii centrelor suport, punându-se la punct strategia de lucru pentru urmatoarea perioadă. În această etapă, în cadrul proiectului va incepe livrarea serviciilor de formare, informare, consiliere şi consultanţă către grupurile ţintă: tineri din mediul rural, din categoriile: şomeri, persoane inactive pe piaţa muncii, manageri şi angajaţi. Proiectul oferă tinerilor din cele trei regiuni, posibilitatea de a se inscrie şi participa, în perioada septembrie –octombrie, la cursuri de comunicare şi lucru în echipă, cursurile având un conţinut adaptat specificului fiecărui grup ţintă.

Pentru regiunea Nord-Est, cursurile vor avea loc la Iaşi, pentru cei din regiunea Sud-Est, la Focşani, iar pentru cei din regiunea Sud-Muntenia, cursurile se vor desfăşura la Aninoasa. Data până la care se primesc înscrierile pentru modulul din luna octombrie, este 30 septembrie a.c. Echipa de proiect şi coordonatorii regionali au demarat deja procedura de înscriere a participanţilor, formularele de înscriere şi alte informaţii fiind disponibile pe pagina de internet a beneficiarului,

http://www.anst.gov.ro/presa/stiri dar şi a partenerului, http://www.romanii.ro.

Cursurile vor avea o durată de 6 zile, iar cazarea, masa şi transportul vor fi asigurate de către finanţator. Participanţii vor primi certificate de absolvire a cursurilor, dacă nu au diplomă de bacalaureat, sau diplome acreditate de către Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (CNFPA), recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în cazul în care cursantul are diploma de bacalaureat.