Ca urmare a transmiterii de către Guvernul României, a aplicaţiei de mobilizare a Fondului Solidaritatea ca urmare a inundaţiilor care au avut loc în iunie-iulie 2010, Administraţia Naţională „Apele Române” a transmis către Ministerul Mediului şi Pădurilor (ordonatorul principal de credite pentru lucrări de investiţii) o listă de 187 de lucrări, care au fost afectate la inundaţiile din 2010, perioada iunie-iulie, în 29 de judeţe, printre care si judetul Botosani. Pagubele produse de inundaţiile din perioada iunie-iulie 2010 la lucrările de apărare aflate în administrarea ANAR sunt de peste 700 mil lei.
Efectul schimbărilor climatice se resimte printr-o creştere în intensitate şi în frecvenţă a fenomenelor extreme şi, în consecinţă, nici o zonă nu mai este ferită în totalitate de inundaţii. Până în prezent, multe dintre digurile realizate pentru protecţia terenurilor agricole au fost dimensionate în clasele de importanţă III-V, cu alte cuvinte, au fost făcute să reziste la inundaţii cu perioada de revenire de la 10 până la 50 ani. Aceste diguri apară în prezent şi noi zone locuite, necesitand reconsiderări ale încadrării în clase de importanţă şi implicit lucrări noi de supraînălţare/ reconsolidare. Pentru astfel de zone (locuite) şi în funcţie de cât spaţiu mai avem şi ce populaţie va fi apărată, este nevoie de ridicarea nivelului de asigurare a digurilor la cel puţin 1%, adică diguri făcute să reziste la inundaţii care se produc odată la 100 de ani. În acelaşi timp, trebuie create zone umede şi poldere , pentru a asigura „respiraţia” râurilor, a declarat ing. David Csaba, director general ANAR.
Din evaluările transmise de la nivelul autorităţilor locale, cele mai multe lucrări afectate au fost în bazinul hidrografic Siret (48), Olt (35), Someş-Tisa (31), Prut (27) sau Mureş (19). De asemenea, cele mai mari pagube produse la lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ANAR sunt în bazinul hidrografic Siret (172,9 mil lei), Prut (140,7 mil lei), Olt (131,38 mil lei). Pe judeţe, pagubele cele mai mari la lucrările hidrotehnice s-au înregistrat în judeţele Covasna (92 mil lei), Suceava (57,9 mil lei), Botoşani (56,85 mil lei), Neamţ (55,9 mil lei). Astfel, au fost afectaţi 161,36 km de diguri, 160,39 km de apărări de mal, 5243 de km de regularizări de albie (care necesită recalibrare şi reprofilare), 176 praguri de fund , 2700 mp de acumulare şi 19 mil.mc din capacitatea unor acumulări folosite pentru atenuarea viiturilor ca Ezer, Dorohoi pe râul Buhai, Stânca Costeşti sau pe râul Miletin, judeţul Botoşani.
Pentru acumularea Stânca-Costeşti sunt necesare lucrări de reparaţii betoane la descărcătorul de ape mari, injecţii de rocă calcaroasă, repoziţionarea instalaţiilor electrice şi refacera tabloului de comandă de acţionare la stavile, precum şi refacerea disipatorului şi a protecţiei de mal în valoare de 13 mil lei.