Ancheta militară în cazul tânărului deshumat după 32 de ani de la moarte a fost finalizată. Care sunt concluziile

deshumare, cimitirul pacea, botosani, stiri, politie, mugur iulian calinescuAncheta cu privire la moartea tânărului botoșănean Mugur Călinescu, care a fost deshumat, anul trecut, din Cimitirul Pacea din Botoșani după 32 de ani de la înmormântarea acestuia, a fost finalizată.

În baza unei ordonanțe emisă de un procuror de la Tribunalul Militar Iași, mormântul a fost deschis, și toate osemintele au fost extrase și recuperate, fiind transportate la Institutul de Medicină Legală din Iași unde au fost supuse unor examinări de specialitate.

like facebookAu fost prelevate probe de țesut osos care au fost trimise pentru analize complexe în laboratoarele unui institut de cercetare, pentru a se putea stabili dacă există urme ale unei intoxicații acute sau cronice cu substanțe radioactive ori urme lăsate de alte substanțe chimice, care pot justifica o patologie ce poate determina îmbolnăvirea sau decesul persoanei.

Şeful Secţiei Parchetelor Militare, general de brigadă Gheorghe Cosneanu, a făcur declarații privitor la investigaţia privind elevul din Botoşani despre care se presupunea că a fost otrăvit sau iradiat de fosta Securitate, în 1985 şi care a fost deshumat după 32 de ani.

A murit în condiţii suspecte şi s-a bănuit că a fost iradiat. Expertizele medico-legale, fizico-chimice, chiar nucleare, pe care le-am făcut la Institutul de Fizică de la Măgurele, nu au relevat acest lucru. Cert este însă că acel copil a murit pentru că dorea să trăiască într-o ţară în care să nu lipsească de pe masă pâinea şi laptele„, a spus generalul Cosneanu.

Rămăşiţele lui Mugur Iulian Călinescu au fost deshumate anul trecut în vederea expertizării. Potrivit reprezentanţilor IICCMER, Călinescu, elev în clasa a XI-a, ar fi fost torturat de Securitate după ce a scris mesaje anticomuniste în mai multe locuri publice din municipiul Botoşani, potrivit Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *