Inițiatorul legii pentru combaterea tuberculozei, deputatul PSD Tamara Ciofu: „Prin acest act normativ vom reduce substanțial numărul bolnavilor de TBC, dar și riscul de recidivă”

tamara ciofu- deputat BotosaniDeputatul PSD Tamara Ciofu, inițiatorul legii pentru combaterea tuberculozei a anunțat că Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional a votat ieri pentru adoptarea actului normativ prin care se vor îmbunătăți condițiile de tratament ale bolnavilor pentru această afecțiune și se va elimina rata de abandon față de terapiile care trebuie urmate. Inițiativa legislativă a fost elaborată și depusă în Parlament din 2015, în primul mandat de parlamentar al medicului Tamara Ciofu. Deși Senatul a respins proiectul, Camera Deputaților a aprobat legea, care a fost semnată de 110 deputați și senatori.

like facebook, stiri, botosaniLegea propune un nou model de îngrijire în ambulatoriu a cazurilor de tuberculoză din România. Actul normativ, dezbătut și cu experții Organizației Mondiale a Sănătății, prevede acces universal la diagnostic și îngrijire medicală completă și gratuită pentru toate formele de tuberculoză. Pacienții vor primi o indemnizație de hrană, precum și sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor privind tratamentul, medicația, transportul la clinică și alte cheltuieli suplimentare generate de incapacitatea de muncă. Mai mult decât atât, aceștia vor beneficia și de consiliere psihologică. Cel mai important lucru este că bolnavii vor fi motivați să se țină de tratament până la vindecarea completă, evitându-se astfel riscul de recidivă care la tuberculoză e foarte ridicat”, a declarat Tamara Ciofu.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au arătat că succesul în tratarea tuberculozei poate fi asigurat doar dacă bolnavul are acces simultan la trei elemente: tratament medical, alimentație specifică și consiliere psihologică. Legea răspunde la toate cele trei condiții.

Am reușit împreună cu colegii mei din coaliția de guvernare să realizăm prima lege pentru asistența medicală a comunităților locale. Am pornit acest demers din 2013 în primul mandat de parlamentar când am arătat importanța dezvoltării unităților de asistență medico-socială. La nivelul județului Botoșani am creat o rețea formată din 90 de asistenți medicali comunitari și 18 mediatori sanitari. Aceștia se vor putea implica în activitățile de prevenție, depistare și urmărire a cazurilor de tuberculoză la nivel local”, a subliniat parlamentarul social-democrat botoșănean.

Inițiativa legislativă a fost elaborată în colaborare cu experții în combaterea tuberculozei de la Fundația Romanian Angel Appeal (www.raa.ro) și Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (www.asptmr.ro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *