Medic botoșănean diagnosticat cu cancer, devastat de gărzile extenuante. „Sunt singură în faţa deciziilor mele şi cu greaua povară a responsabilităţii faţă de pacienţi“

elena-cardasElena Cardaş, un medic internist din Botoşani, spune că a ajuns la capătul puterilor din cauza numărului prea mare de gărzi. A fost diagnosticată anul trecut cu o formă de cancer şi afirmă că este îmbolnăvită de munca prea solicitantă. Medicul a cerut ajutor pe Facebook.

Medicul Elena Cardaş lucrează la Spitalul Judeţean ”Mavromati” din Botoşani. Este medic internist la Secţia din oraşul Săveni a spitalului judeţean.

Într-o postare pe Facebook, medicul botoşănean, diagnosticat anul trecut cu o formă de cancer, spune că a ajuns la capătul puterilor din cauza gărzilor prea numeroase. Totodată, a ajuns să ceară ajutorul internauţilor pentru a găsi o soluţie legală de a diminua numărul gărzilor şi de a-şi proteja în acest fel sănătatea.

”Nu am putere să mă lupt cu sistemul”

like facebook, stiri, botosaniElena Cardaş spune că ajunge să facă şi câte 8 gărzi pe lună, iar asta înseamnă cel puţin opt nopţi nedormite în decurs de 30 de zile. Şi asta în condiţiile în care femeia a fost diagnosticată cu cancer mamar la începutul anului 2017 şi a suferit patru intervenţii chirurgicale între timp. Medicul botoşănean spune că a ajuns la capătul puterilor.

Ce pot sa fac dacă sunt pusă să fac 7 sau 8 gărzi pe lună, iar eu simt că nu le pot face? Simt un abuz din partea sistemului de a munci forţat, ca un sclav fără nici o putere de a spune nu. Sănătatea îmi permite să ajut cu 3 maxim 4 gărzi. Atât. După fiecare gardă zac în pat la propriu fără nici o putere”, scrie medicul botoşănean.

Totodată, Elena Cardaş a cerut sfatul prietenilor şi a cunoştinţelor: ”Unde mă pot adresa? Există vreo legiferare în acest sens? Lupta mea zilnică este cu cancerul. Nu am putere să mă lupt cu sistemul”, precizează Cardaş.

Gărzi obositoare, activitate intensă   Într-o altă postare, Elena Cardaş descrie o noapte de gardă la Săveni. Fără aparatură suficientă, cu personal puţin şi cu numeroase cazuri. ”O comă etanolică. O criză hipertensivă. Una de epilepsie. Unul care şi-a tăiat genunchiul cu drujba. Altul tăiat de flex fix între ochi. Un bunic cu sonda urinară înfundată. Unul cu glicemie 400, febril, leşinat. Unul cu accident vascular cerebral. Acum a sosit un tânăr împuns de vacă fix într-un testicol. Şi mai sunt 13 de ore de gardă în faţă. Singură în faţa deciziilor mele şi cu greaua povară a responsabilităţii faţă de pacienţi. Fără laborator, raze şi alte chestii ajutătoare. Simplu ca bună ziua”, scria Elena Cardaş.

”Vom încerca să suplimentăm linia de gardă”

În privinţa numărului de gărzi, medicul botoşănean a fost sfătuit de specialişti şi prieteni să găsească o soluţie legală. Unul dintre comentatori a îndeamnat-o să facă un memoriu către conducerea spitalului şi să ataşeze o adeverinţă medicală privind starea de sănătate. Aceeaşi persoană, de altfel cu o vastă experienţă în sănătata publică, i-a recomandat ca, în cazul în care nu se rezolvă pe plan local să trimită mai apoi un memoriu către Ministerul Sănătăţii.

Conducerea spitalului, de cealaltă parte, spune că nu are ce să facă pentru a-i reduce numărul de gărzi alocate, având în vedere deficitul de personal. Pentru ca Elena Cardaş să poată face doar 3 sau 4 gărzi lunar ar trebui să mai fie angajaţi doi medici.

Vom încerca să suplimentăm linia de gardă cu doi medici. Trebuie angajat personal. Am făcut o solicitare în acest sens”, spune Livia Mihalache, directorul Spitalului Judeţean ”Mavromati” .

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *