Exces de zel! Un fermier din Botoșani, somat de primar să demoleze solariile pentru că nu au … fundație

Solar de legume, stiri, botosaniAgricultură pe beton și solarii cu autorizație de construcție și fundație în extravilan! Acestea sunt cerințele primarului din Dorohoi, Dorin Alexandrescu, care i-a pus gând rău unui legumicultor care, culmea, de doi ani activează în localitate cu certificat de producător și care a fost de mai multe ori controlat. Într-un final, edilul a găsit soluția pentru a-l ”termina” pe fermier: fără vreun avertisment, i-a trimis legumicultorului o somație prin care îl obligă să își demoleze solariile pe motiv că acestea nu au fundație și autorizație de construcție!

Legumicultorul Iulian Constantin Lionte din Dorohoi, județul Botoșani, a fost de-a dreptul șocat când a primit hârtia de la Primărie. Spune că nimic nu anunța această decizie care, practic, îl distruge ca fermier. Botoșăneanul nu doar că trebuie să își dărâme solariile, dar, în plus, are de achitat și o amendă de 1.000 de lei.

”Sunt din 2016 fără fundație. Plătesc de doi ani la Primărie pentru Atestatul de producător, am avut în fiecare an control din partea juristului și cineva de la Registrul Agricol. Și am declarat începând cu 2017 că dețin solarii la acea adresă. De ce nu mi s-a spus că nu am voie să fac solarii fără autorizație?”, și-a spus păsul pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Iulian Constantin Lionte.

like facebook, stiri, botosaniInvestiția pentru un singur solar dintre cele pe care Primăria i le cere să le demoleze a fost peste 3.000 de euro. Bani la care se adaugă utilajele și o cheltuială suplimentară pe care fermierul a făcut-o pentru a avea energie elictrică și sistem de irigații prin săparea unui puț.

Am sunat în toată țara și am primit același răspuns: nu trebuie fundație pentru solarii, excepție fac cei care fac proiect pentru fonduri europene. În plus, de la Primărie mi-au zis că nu am voie să fac solarii pe teren arabil în extravilan”, explicat fermierul.

În ciuda explicațiilor pe care legumicultorul a încercat să le ofere autorităților, acestea au rămas de neînduplecat și i-au adus la cunoștință că trebuie să își distrugă spațiile protejate. ”Am explicat primarului, arhitectului și domnului de la Urbanistică faptul că structurile necesită înlocuirea foliei în permanență și mutarea după caz atunci când pământul nu mai este roditor. În cazul autorizării mi s-a spun că atunci când vreau să îl mut îmi va trebui autorizație de demolare”, a mai spus fermierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *