Lider de sindicat după cazul de la Școala Viișoara: Învățământul este un domeniu solicitat din punct de vedere psihologic. Soluția ar fi ieșirea la pensie mai devreme a cadrelor didactice

profesor-catalogLiderul Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani susține necesitatea ieșirii la pensie mai devreme a cadrelor didactice. Liviu Axinte susține că învățământul este un domeniu solicitat din punct de vedere psihologic pentru cei care lucrează în sistem și ar trebui ca profesorii să iasă cu trei ani mai devreme la pensie.

Declarația a fost făcută pe marginea cazului de la Școala Viișoara, când un învățător a strâns de gât un elev. Acesta are 62 de ani și a demisionat din învățământ după incident.

like facebook, stiri, botosaniÎn cazul învățătorului, după o viață de activitate în învățământ rămâne acest incident. Poate că omul timp de 40 de ani și-a făcut treaba bine, poate că în urma lui au rămas și copii care au învățat carte. Problema se pune în felul următor: de ce nu reușim noi să asigurăm legislația privind pensionarea cu trei ani mai repede al acelui care nu rezistă psihologic. Trebuie să recunoaștem că învățământul este un domeniu solicitat din punct de vedere psihologic pentru cel care lucrează acolo. Generațiile de copii sunt altele, învățătorul este bătrân și nu se mai poate adapta. Soluția ar fi să se pensioneze mai repede, lucru care în acest moment nu este posibil pentru că nu avem cadru legal. E adevărat că o parte a colegilor pensionari își doresc să mai rămână în sistem, dar sunt aceste situații care confirmă faptul că ar trebui totuși să poți să te pensionezi mai repede. Nu toți ne consumăm la fel din punct de vedere psihic, nu toți facem față stresului la fel și se ajunge în situații de genmul acesta: o ieșire care nu și-a putut-o controla”, a spus Axinte.

Cadrele didactice sunt testate psihologic la începutul fiecărui an școlar, însă majoritatea primesc apt medical sau apt condiționat, cu verificare la trei luni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *