Liberalul Sorin Cornilă, economist și antreprenor: Turbulențele politice aduc consecințe grave în mediul de afaceri

sorin cornila, stiri, botosaniManager al unui grup de firme care oferă produse și servicii în sectorul IT botoșănean și național, omul de afaceri Sorin Cornilă trage un semnal de alarmă la repercusiunile instabilității politice asupra mediului de afaceri.

Iată punctul de vedere al acestuia:

Toate planurile de dezvoltare ale unui antreprenor pot fi date peste cap chiar și de la o simplă declarație, de la o simplă propunere lansată în spațiul public de către oficiali ai guvernului sau de parlamentari, multe din ele lansate fără studii de impact și fără un cadru real de implementare. Personaje implicate politic și talibanizate de partidele de guvernare ne livrează constant mesaje populiste care au doar scopuri electorale și care produc efecte negative grave în privința predictibilității, a cadrului legislativ și a stabilității fiscale și de reglementare pentru că în urma acestora avem în fiecare an și câteva sute de modificări la codul fiscal. Și atunci, cum să-ți faci planuri de dezvoltare pe termen lung?

Înalți oficiali, miniștri și președinți de partide, oameni care de altfel ar trebui să reprezinte raționalitatea și decizia în spațiul public, sunt implicați constant în scandaluri de partid, într-o luptă continuă pentru putere. Ce stabilitate? Ce predictibilitate? Aceasta situație de confuzie și de incertitudine produce efecte devastatoare pe termen mediu și lung în mediul de afaceri, și implicit în economie. România a ajuns la un deficit uriaș de forță de muncă calificată care a depășit cifra de 1 milion. Totul a început în 2009, când ministrul educației de atunci a decis să desființeze școlile profesionale, pe motiv că nu mai era un număr suficient de tineri care să învețe o meserie. După aceea, tinerii au fost îndrumați spre liceele teoretice sau cele tehnologice, unde intrau cu medii mici.
În loc să se găsească soluții împreună cu mediul privat pentru continuitatea școlilor profesionale, a fost mai simplu să închidem. Și uite așa școlim tinerii în licee teoretice după care le deschidem poarta emigrăriiși vor lucra tot ca necalificați, în toate domeniile de activitate. Lipsa de personal calificat din România a ajuns o provocare foarte mare pentru piața munciiîn ultimii doi ani.

Percepția stat-antreprenor,pentru a furniza cadrul predictibil și stabil de care investitorii au nevoie pentru dezvoltarea afacerilor, nu există în România. Dacă decidenții de astăzi, de mâine, nu conștientizează și nu găsesc soluții pentru această situație gravă în care ne aflăm și rămân în continuare blocați în congrese de partid, vom pierde și antreprenorii de la noi și investitorii străini pentru că vom rămâne fără populație activă în România”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *