Îngrijorător! Peste 90% dintre liceeni vor să plece din județ la finalizarea studiilor. Valeriu Iftime: Cel mai mare pericol al nostru este depopularea de copiii care au o anumită inteligență

valeriu iftime camera de comertCamera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Botoșani a realizat o cercetare care a avut ca scop identificarea telurilor și dorințelor elevilor din anii terminali de liceu din județul Botoșani în direcția încadrării în campul muncii, iar concluziile sunt ”dezamagitoare și dezarmante”, a declarat președintele CCIA, Valeriu Iftime.

like facebook, stiri, botosaniAcesta a spus că sunt câteva oportunități de angajare la nivelul județului Botoșani, dar și multe  elemente care nu încurajează potențialii investitori de a veni sau de a rămâne aici. Mai grav este faptul că 90% dintre elevii din anii terminali de liceu, care au fost chestionați, vor să plece din județ după finalizarea studiilor, iar cei mai mulți vor să se îndrepte către instituțiile publice, acolo unde salariile sunt mai mari, și nu la privat.

Cercetarea a fost realizată de Camera de Comerț pe 1000 de elevi de clasa XI-a și XII-a, la solicitarea unor agenți economici locali.

Singurul motor al unei economii sunt oamenii, singura valoare adăugată care poate fi creată o fac oamenii instruiți. Din acest motiv am plecat să facem un studiu la nivelul copiilor din anii terminali, clasele XI și XII, am vrut să cercetăm intenția. 90% din copii vor să plece, dar nu este un lucru scandalos sau periculos la momentul acesta. Oricare ne gîndim să ducem copilul într-un loc cât mai bun. Întrebarea este cum am putea să micșorăm această lipsă de speranță de a rămâne în Botoșani. Nu mai vor muncitori. Este o chestie adevărată. Care părinte ar vrea să-și facă copilul sudor. Aproape toți copii spun că vor să lucreze la stat și foarte puțini la privat. Dacă nu se fac medici, profesori, ei ar vrea să fie la o primărie, la un consiliu județean, la o instituție descentralizată. Dacă aceste așteptări ale lor se vor materializa, lucrurile devin complicate pe viitor”, a spus Valeriu Iftime.

Președintele CCIA Botoșani a spus că forța politică și cei care guvernează județul și țara trebuie să gândească mai departe care sunt măsurile de a motiva copiii să rămână în România.

Având în vederea situația făcută de noi la nivelul județului Botoșani, nivelul de îmbătrânire a populației crește. Faptul că am depopulat țara în ultimii ani cu mulți tineri care au plecat și se vor întoarce cei care vor îmbătrâni din cei caq=re lucrează în afara țării, nu se vor întoarce copii lor”, a menționat Iftime.

Camera de Comerț va realiza un studiu, în perioada imediat următoare, și despre intențiile absolvenților de facultate de a veni să profeseze în Botoșani.

Vrem să vedem dacă oamenii supracalificați au intenții de a veni la Botoșani . Care ar trebui să fie oferta Botoșaniului ca cineva din copii care termină facultatea au intenția de a veni la Botoșani. Am o frică teribilă: că nu avem oferte pentru oameni deștepți de a rămâne în Botoșani, Această chestiune poate crea cea mai grea povară pe care o putem lăsa viitorului. Toți care suntem acum în Botoșani, am rămas în Botoșani forțați, fără a avea oferte prea mari când am plecat în anii 80-90. Astăzi nu puteți compara Botoșaniul cu Clujul , Iașul , Bucureștiul. Cel mai mare pericol al nostru este depopularea de copiii care au o anumită inteligență și o instruirea specială”, a mai spus Iftime.

camera de comert

 

4 thoughts on “Îngrijorător! Peste 90% dintre liceeni vor să plece din județ la finalizarea studiilor. Valeriu Iftime: Cel mai mare pericol al nostru este depopularea de copiii care au o anumită inteligență

  1. Ceea ce nu se spune este ca cei mai multi vor pleca din tara! Asta este efectul direct si imediat al “politicilor” imbecile facute de pzd-isti…. Aparand infractorii, pzd-istii fugaresc orice om care nu este cu mana intinsa la pomenile lor. Credeti ca ei nu stiu? Eu sunt convins ca stiu, dar nu le pasa! Dupa ei, potopul!

  2. Mai Ha,ha,ha, esti sigur că motivul esențial al plecării absolvenților de liceu acesta este: politica imbecilă??? Chiar nu-ți dai seama că ești lipsit de judecată???
    Orice absolvent își dorește să obțină o calificare , o anumită speciazare. Cum să o obțină la Botoșani?? Ca urmare, motivul esențial este cu totul altul: lipsa facultăților, lipsa școlilor postliceale și chiar lipsa unor grupuri școlare profesionale mai de Doamne ajută. Degeaba avem câteva grupuri școlare dacă elevii nu fac practică, nu stăpânesc nici o meserie la terminarea cursurilor. Ai uitat că această structură școlară la Botoșani se menține de pe vremea lui Băsescu sau pe creierul tău există o ceață deasă ca la Londra??

    1. Marie, esti confuza…orice absolvent isi doreste un viitor, nu o diploma care atesta ca nu stie sa faca nimic, indiferent de nivelul de invatamant, intr-o tara care se stinge incet… Un viitor, Marie!!! De aceea, cei care-si permit, pleaca la studii in strainatate, eventual la Londra… A propos, ai vazut vreodata ceturile Londrei, ca tot vorbesti despre ele? Nu prea cred… Ma indoiesc sincer ca ai trecut de foarte multe ori de Veresti. Daca nu stii sa vorbesti , te rog sa te abtii de la a-mi raspunde!

  3. Marie, esti confuza…orice absolvent isi doreste un viitor, nu o diploma care atesta ca nu stie sa faca nimic, indiferent de nivelul de invatamant, intr-o tara care se stinge incet… Un viitor, Marie!!! De aceea, cei care-si permit, pleaca la studii in strainatate, eventual la Londra… A propos, ai vazut vreodata ceturile Londrei, ca tot vorbesti despre ele? Nu prea cred…Ma indoiesc sincer ca ai trecut de foarte multe ori de Veresti. Daca nu stii sa vorbesti, te rog sa te abtii de la a-mi raspunde!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com