Un botoșănean a primit un rinichi de la fratele său. Gestul fratelui său i-a schimbat viața

vasile buzila, stiri, botosaniBotoșăneanul care în urmă cu câteva luni a primit şansa la o viaţă normală de la fratele său, venit special de la Constanţa pentru a-i dona un rinichi, spune că dependenţa de şedinţele de dializă este cel mai dureros lucru. Valeriu Buzilă, în vârstă de 53 de ani, a trecut printr-un transplant de rinichi de la fratele său în luna iulie, după ce timp de şase luni a făcut mai multe şedinţe de dializă.

În eviden­ţele Spitalului Clinic „Dr. C.I. Par­hon“ din Iaşi se afla de aproximativ doi ani, fiind diagnosticat cu glome­rulo­scleroză focală segmentară, o boală autoimună, care a evoluat până la insuficienţă renală, nece­sitând transplant. Această afecţiune presupune creşterea cantităţii de ţesut conjunctiv din nefroni, cu re­ducerea ulterioară a funcţiei renale, neexistând tratament specific pentru aceasta.

Bărbatul vine acum lunar la control, la spital, şi spune că teama sa cea mai mare rămâne reîn­toarcerea la dializă, în cazul în care organismul său ar respinge organul transplantat.

like facebook, stiri, botosaniDializa este un proces dureros şi traumatizant. De trei ori pe săptămână trebuie să mergi şi să stai legat de un aparat. Decât să ajung să fac iar dializă, mai bine mai fac încă un transplant. Sper însă să nu fie nevoie“, povesteşte Valeriu Buzilă.

Acesta este recunos­cător fratelui său, care este cu doi ani mai mic, pentru gestul pe care l-a făcut, deşi a trebuit să parcurgă un drum de sute de kilometri şi deşi ştia că va trebui ca stilul de viaţă să sufere modificări.

„Încă dinainte să fiu nevoit să fac dializă, fratele meu mi-a spus că, dacă va fi cazul de transplant, va fi primul care mă va ajuta. I-am zis că viaţa lui se va schimba, că va trebui să urmeze un regim special, că nu va mai avea voie să mănânce orice… Dar nu s-a speriat de asta. Şi eu ţin regim, şi totul este bine, cel mai mult contează să ascultăm ce zice medicul. Cred că se poate duce o viaţă aproape normală, tot ce contează este acum că suntem amândoi bine“, a mai spus bărbatul.

Mo­mentan, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ peste 200 de persoane aşteaptă şansa la o viaţă normală, aflându-se pe listele de aşteptare pentru un transplant de rinichi.

Sursa: Zdi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *